2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
FOCUS az űrben

FOCUS az űrben

FOCUS az űrbenMiskolci kisvállalkozás űrmissziója

2010. február 3-án 7.00 perckor a Bajkonuri űrrepülőtérről fellövik a PROGRESS 36P jelű automatikus teherűrhajót. A rakéta február 5-én 11.40 kor rákapcsolódik a Nemzetközi Űrállomás dokkcsutkájára. Az ezt követő órákban az űrállomás személyzete kipakolja a rakteret. A csomagok között ott van a FOCUS doboza is. A FOCUS csomagot egy miskolci kisvállalkozás, az ADMATIS küldi a fentieknek. És ezzel megkezdődött egy fantasztikus kaland utolsó, legfontosabb része: magyar habosítási kísérlet mikrogravitációs körülmények között a Columbus modulban.

Magát a kísérletet Jeffrey Williams – amerikai asztronauta – végezte a terv szerint február 7-én. A végrehajtást földi operátor irányította Münchenből, amit az Admatis legénysége az Európai Űrtechnikai Központ (ESTEC, Nordwijk) Felhasználósegítő Központjából (USOC) követett. A kísérlet eredményét elektronikus formában rögzítik és továbbítják Miskolcra.

Az előzmények messzire nyúlnak vissza. Az ADMATIS Kft 2006-ben tette meg javaslatát az ESA-nak, s ekkor nyerte el egyetlen magáncégként a pályadíjat, az ESA és az Európai Közösség FP6 kasszájának támogatását. A siker kettős volt: egyrészt a kísérlet választ ad egy fizikailag tisztán interpretálható – és az ADMATIS földi fémhab-technológiájában kulcskérdésnek számító – tudományos kérdésre, másrészt a cég maga tervezhette és kivitelezhette a kísérleti berendezést, azaz megváltotta a belépőjegyet az űripari kivitelezők szűk körű klubjába.

Nos, a hároméves munka gyümölcse megérett. A FOCUS fenn van az űrben. Már csak a kísérletnek kellene sikerülnie. Az előkészületek okán van miért izgulni. Ugyanis a kísérletet a betöltéstől számított 14 napon belül el kell végezni, különben hiábavaló volt az egész. És február 8 már a betöltés utáni12-ik nap. Úgyhogy január 28 déli 12 óra óta az egész ADMATIS a visszaszámlálás állapotában van. Ha elhalasztják a Progressz fellövését, ha késik a dokkolás, ha sérül a készülék, ha túl hideg a Columbus kabin, ha más feladatot kap Jeffry Williams…

FOCUS az űrbenA FOCUS kísérlet a második magyar anyagtudományi kísérlet a világűrben. Az elsőt Farkas Bertalan végezte, 1980-ban, épp 30 évvel ezelőtt. A kerek évforduló elgondolkodtató. Az első kísérlet egy adathiányos ad hoc presztízsakció volt, definiálatlan kísérleti feltételekkel és homályos tudományos céllal. A második kísérlet pedig minden részletében pontosan előkészített, sokszorosan kipróbált és adatokban gazdag mérés, precízen meghatározott kísérleti körülmények között, konkrét technológiai céllal. Ez a cél nem más, mint habcellás anyagok földi gyártása.

Igen, az ADMATIS technológiai kísérlete jókor jött üzenet a magyar űrstratégia paradigmaváltásához. Az európai integráció – az ESA belépés – csak működő űripar birtokában válhat a fejlődés motorjává. Erre pedig az országnak nagy szüksége van

Az űrkutatás hőstetteit az űripar prózai akcióinak kell követniük. Úgy látjuk, hogy eljött az ideje annak, hogy a hazai kisvállalkozások megtalálják az utat az európai űriparhoz. A FOCUS kísérlet egy lépés előre ezen az úton.

Ezt a projektet Európának köszönhetjük, – mondta Bárczy Pál, a Miskolci Egyetem professzora, az Admatis Kft.ügyvezetője, a sikeresen lezajlott űrkísérlet utáni hétfői sajtótájékoztatón,a Miskolci Egyetemen, aki azt is mindenképpen stratégiai fontosságúnak tartja, hogy az űrkisérlet eredményei itt Miskolcon hasznosuljanak.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy külön öröm nekünk Miskolciaklan, hogy az Admatis Kft. a Miskolci Egyetem égisze alatt növekedett, és Dr.Patkó Gyula rektor még azt is hozzátette, hogy a csapat többsége ide is járt iskolába.

FOCUS az űrben FOCUS az űrben

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…