2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Átadták tegnap a Miskolci Egyetem új FIEK központját

Átadták tegnap a Miskolci Egyetem új FIEK központját

A közel 5,8 milliárdos projekt a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch és az ÉMI együttműködésében valósult meg.

A vendégek köszöntése után, dr. Lukács János röviden bemutatta a projektet. Prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora többek közt arról beszélt, hogy a Miskolci Egyetem küldetése: a több évszázados hagyományokra építve magas szintű oktatási és kutatói tevékenységet nyújtson. Dr. Deák Csaba egyetemi kancellár szerint a FIEK több mint a Miskolci Egyetem projektjeinek zászlóshajója, inkább az intézmény egy külön szervezetéről, gazdasági egységéről van szó. A FIEK önálló kutatóintézetet hozott létre. Több mint egy projekt: egy megújult épület, egy múltból táplálkozó, de új alapokra építő, fejlődésközpontú infrastruktúra. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke és dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozták a FIEK jelentőségét.

A projekt konzorciumának tagjai, a Miskolci Egyetem vezetésével a BorsodChem Zrt., az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., a Robert Bosch Energy and Body Systems Gépjármű elektromossági Alkatrész Gyártó és Forgalmazó Kft., valamint a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. is részt vettek a megnyitón.

A Miskolci Egyetem 2020-ig kidolgozott „Innovatív Tudásváros” című tervezetében célként tűzte ki a nemzetközi versenyképesség elérését, amiben fontos szerepet játszik majd a FIEK.  A megnyitó végén az ünnepélyes szalagátvágás után a  vendégek megismerkedtek a frissen felújított kutatóközponttal, a laboratóriumokkal és a StartUp vállalkozásokkal.

Fotó:Orosz László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek