2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • „Ronccsá teszitek a klímát!” – Greenpeace-aktivisták klímabarát közlekedést követelnek az EU közlekedési minisztereitől

„Ronccsá teszitek a klímát!” – Greenpeace-aktivisták klímabarát közlekedést követelnek az EU közlekedési minisztereitől

Ha nem tesszük klímabaráttá az unió közlekedési ágazatát, ronccsá tesszük a klímát. Greenpeace-aktivisták erre hívják fel az uniós közlekedési miniszterek figyelmét, amint egy földbe állt roncsautóval tiltakoznak a közlekedés klímaromboló hatásai ellen a Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanács mai ülésének helyszíne előtt Luxemburgban. A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól: az ülésen tegyen olyan javaslatokat, amelyek segítenek elérni, hogy 2040-ig teljesen karbonsemleges legyen a közlekedés Magyarországon és az egész Európai Unióban.

Német, lengyel, belga és luxemburgi Greenpeace aktivisták látványos demonstrációval követelik ma Luxemburgban, hogy az Európai Unió tegyen kötelezettségvállalásokat az új dízel- és benzinüzemű személygépjárművek fokozatos kivezetésére. Erre lenne szükség a közlekedés dekarbonizációja érdekében, hogy a párizsi klímamegállapodás célkitűzéseinek meg tudjunk felelni.

„A mai Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanács ülése a közlekedési miniszterek utolsó tanácskozása az előtt, hogy júniusban megvitatnák az Európai Unió (EU) hosszú távú klímatervét. A közlekedési ágazat dekarbonizációjának kérdését azonban csupán egy napirendi pontként akarják kezelni. Ehelyett arra lenne szükség, hogy Európa közlekedési miniszterei megvitassák, hogyan lehet és kell az ágazatot az EU hosszú távú klímatervének részéve tenni. Az éghajlatváltozás ellen kizárólag akkor lehet tenni, ha a közlekedés területén is megfelelő intézkedéseket hozunk” – nyilatkozta Stoll Barbara, a Greenpeace európai légszennyezési kampányának vezetője.

Európában az üvegházhatású gázok kibocsátásának 27%-áért a közlekedési ágazat felelős – melynek 45%-a kizárólag a személygépjárművekből származik. [1] A közlekedési ágazat tehát a klímakatasztrófa egyik legfőbb okozója.

A Greenpeace egy térképen gyűjtötte össze, hogy az egyes városok és nemzeti kormányok eddig milyen vállalásokat tettek világszerte a belsőégésű motorok (ICE), valamint a dízel- és benzinüzemű személygépjárművek forgalomból történő fokozatos kivonása érdekében. [2] Azt látjuk, hogy pár jó példa ellenére a legtöbb kormány még nem hozott megfelelően komoly intézkedéseket. A belsőégésű motorok kivonására vonatkozó céldátumok vagy a távoli jövőre vonatkoznak, vagy egyáltalán nem is határoztak meg rá időkeretet. Sok esetben gyengék a személyautók korlátozására, illetve a közlekedés szabályozására tett intézkedések. A térképen szerepelnek Budapest korlátozott forgalmú területei is, melyek üdvözlendők, azonban a magyar fővárosban is sokkal ambiciózusabb lépésekre lenne szükség a lakosság egészségének védelme és a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

A Greenpeace felszólítja az Európai Uniót, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig legalább 65%-kal csökkentse, 2040-ig pedig érjen el zéró kibocsátást. [3] Erre azért van szükség, hogy Európa eleget tudjon tenni a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségének, miszerint a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 1,5°C fokon belül kell tartani.

A klímacéloknak való megfelelés része a városi közlekedés átalakítása: sürgősen el kell kezdeni beruházni a megújuló energiaforrások felhasználásával működő közösségi közlekedés, valamint a kerékpáros- és gyalogos közlekedési infrastruktúra kiépítésébe. Továbbá át kell helyezni a hangsúlyt a közúti szállításról a vasúti szállításra.

A Greenpeace Magyarország a magyar kormányzattól azt várja, hogy ne az autógyártó cégek érdekeit helyezze mindannyiunk közös jövője elé [4], és kötelezze el magát a klímaválság elleni harcban. A környezetvédő szervezet a hét elején ezért levélben [5] is megkereste a mai EU-s találkozó felelős magyar döntéshozóit, Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, valamint  Dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, hogy tegyenek olyan javaslatokat, amelyek segítenek elérni, hogy a tudományos ajánlásoknak megfelelően 2040-ig teljesen karbonsemlegessé váljon a közlekedés hazánkban is.

„Nincs késlekedni való időnk. A klímakatasztrófa nagyon hamar valósággá válik, ha nem cselekszünk. Annak érdekében, hogy az EU teljesíteni tudja a globális átlaghőmérséklet-emelkedés mértékének 1,5°C fokon belül tartását, legkésőbb 2028-ra meg kell szüntetnie a benzin-, dízel- és a hagyományos hibrid üzemmódú személygépjárművek forgalmazását az egyéni és a közösségi közlekedésben egyaránt. [6] Ennek érdekében Magyarországon is sürgős lépéseket kell tennünk” – tette hozzá Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezési szakértője.

Fotókredit: Greenpeace

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek