2024. 05. 27. hétfő

Hella
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

A lakás beltéri világítása

A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles. Többféle típust vásárolhatunk, és általánosságban elmondható, hogy mindenfélére szükség lesz akkor, ha egy hangulatos és barátságos lakást szeretnénk kialakítani. 

Cikkünkben bemutatjuk azt, hogy milyen jellegű lámpák között válogathatunk, ezen belül pedig a spot lámpákról is igyekszünk részletesen beszélni.

A különböző lámpatípusok

Az Elter Világítás oldalán található beltéri lámpák többféle csoportba oszthatók. A lakás helyes megvilágításához nem csupán mennyezeti lámpákra van szükség, hanem a célzott fényt biztosító más lámpatípusokat is be kell szereznünk. Első lépésként azonban tervezéssel kell kezdeni, mivel minden helyiség más megvilágítási igénnyel rendelkezik. A lakás stílusa is meghatározza azt, hogy milyen kinézetű lámpákat vásárolunk, azonban az összhangra mindenképpen oda kell figyelni.

Az asztali lámpák 

Ez a lámpatípus ideális olvasáshoz és munkához, mivel az asztal megvilágítását teszi lehetővé. Nagyon sokféle méretben, stílusban, színben kapható, érdemes olyat választani, ami a helyiség többi lámpájához hasonlít. Az íróasztalra helyezett asztali lámpát mindig az írásra nem használt oldalra kell tenni, így nem fogjuk beárnyékolni a papírt, és az optimális megvilágítást kap. Az asztali lámpákat az éjjeliszekrényre is tehetjük, de a kandallón is jól mutatnak.

A függőlámpák

Ezek a világítótestek nagyon látványosak, különféle formákban és anyagokban kaphatók, rendkívül mutatósak lehetnek az üveg, fém, textil, műanyag vagy fából készült termékek, de találhatunk gyékény vagy más természetes anyagból készült lámpát is.

Az állólámpák és a rejtett fények

Ezek a lámpák a megfelelő hangulatról gondoskodnak, kellemes környezetet teremtenek. Nagyon gyakran egyedi dizájnnal készülnek, így önálló lakberendezési tárgyként is funkcionálnak.

A mennyezeti lámpák és a besüllyesztett fények

Ezek a termékek a helyiség általános megvilágítását teszik lehetővé, ilyenek a csillárok, lámpabúrák, lapos mennyezeti lámpák és az álmennyezetbe besüllyesztett fények, melyek modern hatást nyújtanak.

Mi jellemzi a spotlámpát?

A spot-ok hatalmas mozgásteret adnak a lakberendezők számára, mivel kis méretük és könnyű telepítésük növeli népszerűségüket. Nagyon hatékonyak a célzott megvilágításban, rugalmasan alkalmazhatjuk őket, és bármilyen helyiségben megállják a helyüket. Fontos azonban az alapos tervezés, figyelembe kell venni a megfelelő szöget és távolságot. Választhatunk síneken lévő 3-5 darabos változatot vagy egyes változatot is.

Ma már számtalan energiatakarékos fényforrást vásárolhatunk, ezek kevesebb energiát fogyasztanak, így nem csak az áramszámlánk lesz kevesebb, hanem zöld megoldást is jelentenek. Ehhez hozzájárulhat még az okosvilágítás kiépítése is, melyet akár mobiltelefonról is irányíthatunk, illetve időzített be- és kikapcsolással vagy érzékelőkkel ellátott működéssel csökkentik a költségeket./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek