2023. 09. 25. hétfő

Eufrozina, Kende
1 EUR 387 HUF
1 GBP 446 HUF

Miskolci Ars Sacra Fesztivál

2023.szeptember 15-24.

 Kiemelkedő programmal jelentkezik az Ars Sacra Fesztivál országos seregszemléjén a miskolci Életető Lélek Alapítvány, hiszen csak a borsodi megyeszékhelyen 46 rendezvényt kínál ingyenesen a közönségnek. A sacrális programok valamennyi történelmi egyház felekezeteinek bevonásával születtek majd egy tucat szerveződés összefogásával és Miskolc város támogatásával. Több mint 400 fellépő készül az eseményre, melynek előhírnöke ma délután 5 órakor egy szabadtéri vándorkiállítás megnyitója Magyar Szentek, Boldogok és Tiszteletre méltó személyek címmel a Városház téren. A tárlatot Veres Pál Miskolc MJV polgármestere és az Ars Sacra Fesztivál alapítója Dragonits Márta ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

 

Zene

Az idei nagyszabású programsorozat zenei újdonságát kifejezetten a felkérésünkre született  kompozíciók jelentik: egyrészt a miskolci sorozat szignál zenéje, amelyet Nagy Nándor, a Miskolci Nemzeti Színház házi zeneszerzője írt és amely jól megválasztott eszközeivel a fesztivál mottóját adó zsoltáridézetet (Zsolt 34,15) érzékletes kontextusban, korosztályokon átívelő stílusban  közvetíti, valamint a záró gálán felcsendülő 12 pályamű, köztük pályakezdő és már a évek óta aktív miskolci kötődésű szerző a capella vagy hangszerkíséretes kórusra írt műveinek ősbemutatója.

A  fesztivál további magasztos zenés találkozásokat is ígér az érdeklődőknek, mint pl. a Miskolchoz több szálon is kötődő Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, Selmeczi György egyházi zenéket magába foglaló szerzői estje, amelyen kollégája, Ács Gyula kompozíciói felhangzanak (közreműködnek az egykori Selmeczi-féle Miskolci Új Zenei Műhely muzsikusai), Szabó Balázs többszörösen díjazott orgonaművész-tanár, orgonaszakértő saját kompozíciót is felsorakoztató szólóestje az általa restaurált „Kakas” templom hangszerén vagy Fülep Márk, szintén számos elismerést magának tudható fuvolaművésznek a festészetet a klasszikus- és népzenével összefűző koncertje Máger Ágnes festőművész és alkotásainak társaságában. Szintén rendhagyó alkalmakat ígérnek azok a zenés-irodalmi és képzőművészeti kiselőadások, amelyek a város kiemelkedő képzőművészeti kincseit és hangszereit őrző templomaiban kerülnek megrendezésre. Közülük is kiemelkedik J. S. Bach „béke” kantátáit bemutató est a város legöregebb templomában és további zenei ínyencségeket kínáló ortodox hangvételű műsor Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza előtt. A keresztény mellett a zsidó zenekultúra is képviselteti magát az egykori görög-zsidó kereskedővárosként ismert Miskolcon; liturgikus és klezmer zenét kínálva az érdeklődőknek. Keresztény-musical formájában az egyik nagy klasszikus, az Óz a csodák csodája kerül majd bemutatásra, míg Via Crucis címmel Liszt öregkori zenés kontemplációja lesz hallható Novák Netti Vivien képeivel  és gimnáziumi diákok szavalatával kísérve. Az immár liturgikusan is elfogadottá lett gitáros Istendicsőítésnek külön napot szenteltünk, ahol bormegáldás és tanúságtevők kíséretében miskolci együttesek lépnek fel, élén az országosan is ismert Magyar Continental Band és a The Sign együttesekkel a kivételes hangulatú, II. János Pál pápáról elnevezett téren.

 

Képzőművészet

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál palettáján jelentős szerepet kapott a képzőművészet és népművészet.

KERESD A BÉKÉT gyermek rajzpályázati kiállítást és KERESD A BÉKÉT nagyszabású, stílusában gazdag képzőművészeti kiállítást láthatnak az érdeklődők, a fesztivál idején túl, egy hónapon át. Az egyházi iskolák kisdiákjainak ihletett rajzai a Miskolci Városháza auláját fogják díszíteni. Veres Pál Miskolc MJV polgármestere megnyitója emeli a programot. A pályázaton résztvevő profi művészek munkái között kárpátaljai, erdélyi, győri alkotók kiemelkedő munkáival találkozhatunk: Angi István, Angyalossy Sándor, Babos Ágnes, Szergej Biba, Viktor Pavlisin, Szabó Henrietta. A kiállított anyag technikailag és stílusában is változatos képet nyújt a jelen, kortárs művészetről. A kiállítást a Feledy-házban megnyitja Kónya Ábel intézményvezető, rendezte Máger Ágnes képzőművész, kurátor Kákóczki András művészettörténész.  Zene Sax Cammora.

A népművészetben századokon át az istenhit volt meghatározó. A miskolci Herman Ottó Múzeum  gazdag néprajzi gyűjteményéből kiemelt legszebb tárgy lesz a MISLOCI ARS SACRA MŰTÁRGYA. Ehhez a tárgyhoz kapcsolódó kiállításon Dr. Bodnár Mónika etnográfus „mesél” a „beszédes” kincsekről.

A Thália Színészmúzeumban a NÉPI HANGSZERBEMUTATÓ, interaktív módon vonja be a hangszerek világába a résztvevőket. Két kiváló muzsikus, népzene tanár Csiszár István és Puskó Márton segítségével szerezhetnek beavatást kicsik és nagyok a hagyományos hangszerek világába. Mikita Gábor színháztörténész, Szent Geneziuszról a színészek védőszentjéről tart előadást.

  1. János Pál pápa ,az… Új évezred küszöbén…, apostoli levélben írt , az ” egyház a harmadik évezred felé”, és az” Új Teremtés felé” gondolatairól, kijelölve az egyházak, a hit, sőt országok szerepét az istenhit megtartásában. Ez a gondolat inspirálta Máger Ágnes képzőművész 9x 4 m es secco képét, mely az ináncsi római katolikus templomot díszíti.. A templom történetéről Puskárik Zoltán plébános, a falképekről az alkotó beszél. Az eseményt Fülep Márk fuvolaművész előadása kíséri.

Az eseményt követően a buszos kirándulás folytatódik Tállyára, ahol Kossuth Lajost keresztelték majd Golopra a Zászlómúzeumba a CÖF Klub Miskolc szervezésében.

 

Irodalom

A fesztivál otthont ad irodalmi műfajú rendezvényeknek is. Városunk két amatőr társulata  képviselteti magát, – az Éltető Lélek Irodalmi Kör és a Versbarátok Köre – melyek eddigi működése megegyezik a fesztivál szellemiségével. Mindkét társaság értékrendjében fontos szerepet tölt be az isteni és az általa adományozott emberi értékek felmutatása, közvetítése, egyfajta utat is mutatva ezzel.

A Versbarátok Köre 2017-ben alakult. Civil foglalkozású, némi előadói múlttal rendelkező, verseket és irodalmat kedvelő, keresztény értékeket képviselő baráti társaság. GYŐZZÖN A TE BÉKÉD!  című zenés-irodalmi összeállításuk szomorú aktualitását a 2022-ben, szomszédunkban kirobbant háború adta. Meggyőződésével és zenei tudásával Nahaj Péter – az országosan is ismert Sky Fanatic zenekar frontembere – színesíti a produkciót. A műsorban többek között: Somogyi Zsolt, Móra Ferenc, Babits Mihály, Csorba Győző, József Attila, Wass Albert, Reményik Sándor, Juhász Gyula, Radnóti Miklós, Kalkuttai Teréz anya versei, imái szerepelnek.

Az Éltető Lélek Irodalmi Kör 2008-ban alakult. Tagjai keresztyén értelmiségiek, akik elsősorban a magyar klasszikus és kortárs költők alkotásainak közvetítésével szolgálják a keresztény hit és a magyar nemzet összetartozásának értekeit a Kárpát medencében és a diaszpórában élő magyarok körében. Verses-zenés irodalmi műsoruk címét – ÁTVÁLTOZÁS – Pilinszky János Átváltozás című verséről kapta. Klasszikus költőink istenes versei mellett, elhangzanak neves pap költők alkotásai is. Assisi Szent Ferenc, Ady Endre, Babits Mihály, Bartalis János, Bódás János, Csiha Kálmán. Jacsó Pál, Márai Sándor, Mécs László, Pilinszky János, Reményik Sándor, Sík Sándor és Túrmezei Erzsébet vallanak arról, mit jelent Isten szívünkbe fogadása.

A fesztiválon lesz az” ISTEN A SZERETET” versmondó verseny utolsó megmérettetésére, annak az elődöntőből továbbjutó húsz versmondónak a részvételével, akik a „szeretet” gyümölcsét legjobban megértette, leghitelesebben adta tovább. A tizenkét településről érkezett több, mint hatvan jelentkező közül kiválasztottak, tehetségüket neves zsűritagok előtt mutathatják meg: mint a mindenkori elnök Kubik Anna Kossuth – és Jászai Mari díjas színművésznő, Zsuffa Tünde a 2021-es NEK sajtóigazgatója, írónő, Mikita Dorka színművésznő, és Mihályi Molnár László felvidéki író és publicista.  Az eredményhirdetésen túl, az azt követő gálaünnepség egyik színfoltja a szeretet fontosságáról szóló kerekasztal beszélgetés lesz Farkas Erzsébet, a Szent István Rádió szerkesztő-műsorvezető moderálásával. Résztvevők: Dragonits Márta Ars Sacra Alapítvány elnöke, Kubik Anna, Zsuffa Tünde, Szabó József Miskolc-Diósgyőr plébános, teológiai tanár, Mihályi Molnár László.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek