2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Megnyílt az Utazás 2014 kiállítás

Megnyílt az Utazás 2014 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás csütörtökön a Budapesti Vásárközpontban.

Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára a rendezvényt megnyitó beszédében kiemelte, hogy tavaly ismét rekordot döntött a vendégforgalom: az előzetes adatok alapján a kereskedelmi szálláshelyeken 2013-ban 8,8 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött el.

A turizmus, a magyar gazdaság egyik motorjaként, jelentősen hozzájárul az ország gazdasági teljesítményéhez és a foglalkoztatáshoz – mutatott rá.

A vendégszám és a vendégéjszakák száma 5 százalékos növekedése mellett tavaly 10 százalékkal nőttek a szálláshelyek bevételei is. Az ágazatban működő vállalkozások jövedelmezőségének javulását mutatja, hogy 2013-ban az átlagárak 3 százalékkal, az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) pedig mintegy 10 százalékkal nőtt – mondta.

Komoróczki István hangsúlyozta, hogy a jövedelmezőség javulása mellett fontos tendencia a belföldi turizmus folyamatos erősödése, amely a 2011-ben bevezetett SZÉP-kártya koncepciójának helyességét utólag is igazolja. Ismertetése szerint 2007-2013 között 1132 turisztikai projekt nyert EU-s forrásból támogatást, összesen 290 milliárd forint értékben.

Közölte: a következő, 2014-2020-as fejlesztési ciklus pénzügyi tervezése már javában zajlik, az elképzelések szerint mintegy 250-300 milliárd forint fejlesztési forrás jut majd a turizmusra. Szólt arról is, hogy a turizmus amellett, hogy szolgáltató ágazat, egyben tágítja az emberek látókörét, elfogadásra és toleranciára nevel.

A február 27. és március 2. között látogatható kiállításnak két díszvendége van: Pécs és Tunézia, kulturális díszvendége pedig Matyóföld.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról beszélt, hogy az idén a bazilika és az állatkert is megújul a városban, és a napokban adták át a megújult bányászati múzeumot.

Abderrauf Betbaieb, Tunézia budapesti nagykövete közölte: dolgoznak a Budapest-Tunisz közötti közvetlen légi járat újraindításán.

Fekete Zoltán, a Matyóföld fővárosaként ismert Mezőkövesd polgármestere kiemelte, hogy a település fürdője tavaly júniusban gyógyhelyminősítést nyert el.

Az ünnepélyes megnyitón a Magyar Turizmus Zrt. szakmai díjait is átadták.

Az Utazás kiállítással egyszerre tartják a Karaván Szalon, az Afrika Expo és a VII. Port.hu BringaExpo szakvásárokat.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek