2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Egészséges életmódra neveltek és szemléletet formáltak Bükkábrányban

Egészséges életmódra neveltek és szemléletet formáltak Bükkábrányban

10 millió forintos uniós támogatással valósultak meg az elmúlt egy esztendőben az az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Bükkábrányban, amelyek segítségével a lakosság egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit gyarapították, illetve mozgásos foglalkozásokat, túrákat és életmódtábort is szerveztek.


A projekt keretében kitűzött cél volt a település lakóinak tekintetében – mint célcsoport – az egészségi állapot fejlesztése egészségtudatosságra neveléssel, illetve motiválással, az egészséges életvitelhez szükséges készségek elsajátításának elősegítése.

Bükkábrány Község Önkormányzata, mint kedvezményezett ennek a programnak a keretében is megmutatta, hogy kiemelten foglalkozik a település lakóinak egészségügyi állapotával.
Az önkormányzat ezúttal is szorosan együttműködött a helyi Főnix Életmód Egyesülettel, amelynek vezetősége és tagsága aktívan hozzájárult az év programjának összeállításában, megszervezésében és megvalósításában.

A település vezetősége felismerte, hogy lakóinak egészségi állapota jelentősen javítható a megfelelő életmód kialakításával. A fiatalok körében az egészségi állapot javulása a munkavállalási esélyek javításához is hozzájárulhat az aktív korosztály tekintetében. Az idősebb lakók számára pedig fontos járóképességük megtartása, illetve javítása, hogy aktívan részt tudjanak venni a település életében.

Az elmúlt időszakban ennek – és a lelki és testi egészségmegőrzés – jegyében rendszeresen szerveztek előadásokat illetve mozgásos programokat.

Előadást hallgathattak meg az érdeklődők a betegségek megelőzéséről, a civilizációs betegségekről. Fontos szerepet kapott a helyes, egészséges táplálkozás bemutatása: például a rostok szerepéről, a fűszernövényekről és a helyes folyadékfogyasztásról is szó esett a klubfoglalkozásokon, amelyek után több alkalommal a résztvevők maguk is elkészíthették és megkóstolhatták az ételeket.

A rendszeres testmozgást elősegítő programok megvalósítása is hangsúlyos szerepet kapott: kondicionáló és zsírégető torna, aerobic torna neves oktatók segítségével, kerékpártúra és néptánc foglalkozás is egyaránt helyet kapott a palettán, július elején pedig egy öt napos életmódtáborba kapcsolódhattak be a lakosok.

Az egy év alatt megvalósult egészségre nevelő programok élményszerű, tapasztalati ismereteket hordoztak, melyekkel a hozzájárult a település lakosságának fizikai, szellemi és szociális közérzetének javulásához. A programok látogatottsága kifejezetten jó volt, a klubdélutánokon illetve a mozgásos foglalkozásokon is sokan vettek részt.

A projekt keretében eszközbeszerzésre is nyílt lehetőség, így sporteszközöket, vérnyomásmérőt, testzsírmérőt, személymérleget, illetve az előadások alkalmával jó szolgálatot tevő eszközöket – projektort, televíziót, laptopot – is vásárolt az önkormányzat.

A projekt befejezési dátuma 2014. február 10.  Az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok Bükkábrányban” című, TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0701 azonosító számú pályázat által az önkormányzat 10.000.000 Ft európai uniós támogatást kap a projekt megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi.
 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek