2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A turizmus 2013-as növekedése az ágazatban dolgozók érdeme

A turizmus 2013-as növekedése az ágazatban dolgozók érdeme

A turizmusban tavaly elért közel 10 százalékos növekedés az ágazatban dolgozóknak köszönhető – mondta Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, az Utazás 2014 kiállításon tartott sajtótájékoztatón Budapesten.
Horváth Viktória hozzátette: ez az idei kiállítás legfőbb üzenete. Szavai szerint az ágazatban dolgozók az elmúlt évek nehézségeit tudták kezelni, megbirkóztak a körülményekkel, és hátrányból indulva tudtak szép eredményeket elérni.

Mint mondta, a szolgáltatóknak sikerült megőrizniük a turisztikai attrakciók, a szakmai munka minőségét, ezért lehet ilyen növekedést mérni a szálláshelyek piacán.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy jelenleg a SZÉP-kártyákon 4 milliárd forint, még 2012-ben feltöltött összeg felhasználhatósága májusban lejár, a kiállítás a látogatóknak jó alkalmat kínál a nyári pihenés megtervezésére.

Közölte, hogy az elmúlt hét évben 290 milliárd forint áramlott az Új Széchenyi Terv keretében a turizmusba, a források 70 százalékáról az elmúlt három évben született támogatási döntés. Az országban számos új látogatóközpont nyílt meg, ezek közül kiemelte a tatai Öreg-tó ökoturisztikai központját, a zirci ciszterci apátság, valamint a gödöllői kastély megújulását.

Horváth Viktória további növekedésre számít az ágazatban az elmúlt évek trendjének megfelelően. Megjegyezte, hogy a SZÉP-kártya részesedése 25 százalékos a belföldi növekedésben, egyben multiplikátor hatása is van.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy trendfordító év volt a turizmusban a tavalyi: 2013-ban összesen 8,83 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg a 2012. évit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele csaknem 298 milliárd forint volt, 9,9 százalékkal több, mint 2012-ben. A régiók közül Észak-Magyarországon volt az egyik legnagyobb növekedés, 10,6 százalékkal több belföldi vendégéjszakát mértek, Dél-Dunántúlon 8,5, Észak-Alföldön pedig 8 százalékot.

Horváth Gergely ismertette: a magyarok többször utaznak rövidebb időre, az átlagos belföldi tartózkodás ideje 3 nap, ami világszinten jó eredmény. A turizmusban bár közel 400 ezer ember dolgozik, de mind a tízmillióan érdekeltek vagyunk benne a GDP-ben betöltött meghatározó szerepe miatt – mondta.

Az Utazás 2014 kiállításon az ország minden régiója bemutatkozik, az MT Zrt. központi standján az egész ország turisztikai kínálatával várják az érdeklődőket – mondta.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…