2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Itt készül majd a világ legnagyobb fröccse

Kacsaparty Miskolctapolcán

Hétvégén rendezi meg az I. Hejőmenti Fesztivált a Hejőmenti Településszövetség. Szombaton és vasárnap,július 17-18. között lesz a Kacsaparty  a Hejő Liget területén. Kovászos uborka verseny és  fröccstanfolyam, amelyen oklevelet is szerezhetnek a vendégek, és bográcsban, valamint grillen készült kacsa lesz a szombati nap főszereplője.
A I. Hejőmenti Fesztivál célja a Hejő mentén fekvő települések népi kultúrájának felelevenítése, bemutatása, a gasztronómiai és idegenforgalmi turizmus fellendítése – hangzott el a hejőcsabai Gárdonyi Géza Művelődési Házban megtartott sajtótájékoztatón. A Hejőmenti Településszövetség a Hejő menti településeket – Miskolcot, Miskolctapolcát, Hejőcsabát, Görömbölyt, Kistokajt, Mályit, Nyékládházát, Emődöt, Hejőszalontát, Hejőkeresztúrt, Hejőbábát, Hejőpapit, Hejőkürtöt fogja össze. Az egyesület elnöke és egyben a fesztivál igazgatója, Orosz László elmondta: Miskolctapolcán, a Hejő-patak melletti Hejő-ligetben tartják meg hétvégén első alkalommal a Hejőmenti Fesztivált,  s a gasztronómiai programot este  kacsaparty utcabál zárja majd. Vasárnap pedig hagyományőrző csoportok lépnek színpadra: a Görömbölyi Népdalkör, a Hejőkeresztúri Kavalkád, Hejőbábai Népdalkör és Tánccsoport, Hejőkürti Szvárvány Nyugdíjas kör, Mályi Nyugdíjas Klub lépnek fel, és a záró program egy igazi Hejő-menti lakodalmas lesz. A rendezvényt a miskolci önkormányzat, az AVE-Miskolc Kft. és a BAZ Megyei Közgyűlés támogatja.

A szervezők a különleges gasztronómiai megmérettetést két kategóriában hirdették meg: kacsából bográcsban készíthető egyszerű vagy különleges étel, illetve kacsából roston, nyárson, faszénparázson készített étel. A rendezvény bevételének nagyrészét a Hejőmenti Védművek felújítására fordítják – mondta a fesztiváligazgató.
Csetneki László szakácsmester, a Magyar Gasztronómiai Szövetség tagja, a Szabadtűzi Lovagrend Főkancellárja gondoskodik majd a főzés és a verseny kiváló színvonaláról, aki a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az egész világon egyedülálló a magyar konyha, és a magyar borok, a legfinomabb ételek évszázadok óta Magyarországon készülnek, s ezt nem csupán a hozzánk látogató külföldieknek, hanem a magyar gasztronómia iránt érdeklődő hazai érdeklődőknek is be kell mutatni.

Kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz a negyedik alkalommal megrendezendő Szent Benedek Nap, amelyet  a Barabits sétányon  a Barlangfürdő előtt tartanak meg. Orosz B. Erika, a rendezvény főszervezője és a Miskolctapolcáért Egyesület elnöke elmondta, hogy a kétnapos kulturális rendezvény főként a gyermekeknek kedvez, de lesz divatbemutató, Retro rock show és szombaton délutáni jóga is. A fesztivál harmadik helyszíne a Nagyszentbenedek-hegyi pincesor ahol nyitott pincék várják a borozni vágyókat,  3-4 pincében folyamatosan  borkóstolóval várva a vendégeket, ahol a nagyközönség borral enyhítheti szomját, és fojthatja bánatát.

Mindkét napon kirakodóvásár, mesterségek bemutatkozása, játszóház gondoskodik a gyerekek és felnőttek szórakozásáról, egész Miskolctapolca területén pedig Dottó és lovas hintó közlekedik a rendezvény helyszínei között.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozói, gyermekei és az egész család számára ismét megszervezik a JUNIÁLIS…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…