2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Kulcsos gyerekek helyett önkéntes táboroztatókat!

Komoly kihívást jelent a szülőknek a gyerekek elhelyezése a nyári szünet idején. Az LMP külföldön már jól bevált rendszerrel segítene ezen a problémán: a gyerekek táboroztatását olyan középiskolás és egyetemista önkéntesekre bízná, akik munkáját felvételi pluszpontokkal, illetve kredittel honorálnák. Ertsey Katalin kedden országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, melyben arra kéri az oktatásért felelős államtitkárt, hogy az érintett szervezetek képviselőivel dolgozza ki a program kereteit. A Lehet Más a Politika a családbarát foglalkoztatás megteremtésében fontos lépésnek tartja, hogy a szülők az iskolai szünet idején ne azzal legyenek elfoglalva, hogy a munkájukat kínkeservvel összeegyeztessék gyermekük felügyeletével.

A minőségi nyári táborozás lenne a megoldás, de ezen a téren szélsőséges helyzet alakult ki: sokan csak az önkormányzatok által szervezett napközis táborokat tudják megfizetni, melyek inkább csak „gyerektárolásra”, nem valódi nyaralásra alkalmasak. A piaci alapon szervezett táborok ára viszont a 60-80 ezer forintot is eléri – ez sok család számára megfizethetetlen. Az önkéntesek bevonása lenne a megoldás, de az ő motiválásukat jelentő pluszpontok, illetve egyetemi kredit nyújtását több ciklus óta nem tudták kivívni az ifjúsági önkéntességet szervező és támogató civil szervezetek.

Ertsey Katalin k
épviselő ezért határozati javaslatban kéri az oktatásért felelős államtitkárt: civil szervezeteket és a táborhelyeket működtető önkormányzatokat, intézményeket bevonva, külföldi példákat tanulmányozva kezdjék el kidolgozni a program kereteit, hogy 2011 nyarára annak első fázisa elindulhasson.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek