2023. 01. 30. hétfő

Gerda, Martina
1 EUR 391 HUF
1 GBP 444 HUF

Egy legendás zenekari darab Mahler IX. (D-dúr) szimfóniája – január 13.

  1. január 13., 19:30 óra / HATTYÚDAL / Müpa

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2022. január 13-ai koncertje egész estet szentel egy már-már epikus hosszúságú szimfóniának. Gustav Mahler IX. (D-dúr) szimfóniája a Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében csendül fel.

A koncert címe is árulkodó: „Hattyúdal”. Költőknek vagy zeneszerzőknek röviddel haláluk előtt írt utolsó műveit illetjük ezzel a főnévvel. Gustav Mahler életének is utolsó, befejezett darabja volt a IX. szimfónia, amit 1908/09-ben írt. A sors kegyetlen játéka, hogy bármennyire is szerette volna elkerülni a cseh-osztrák származású zeneszerző Beethoven sorsát, a történelem megismételte önmagát. Beethoven IX. szimfóniája után ugyanis kialakult a zeneszerzőkben egyfajta félelem a 9-es számtól. Sokan attól tartottak: ahogy a bécsi klasszika halhatatlan mestere, ők sem tudják majd megírni a maguk Kilencedikje után a Tizediket. Mahler úgy próbálta „kicselezni” a jövőt, hogy VIII. szimfóniáját követő kilencediknek szám helyett inkább címet adott: Dal a Földről. Amikor azonban megnyugodva elérkezett az immár sorszámmal is vállalt Kilencedikhez, utolérte őt is az „átok”: ez lett utolsó szimfóniája, a Tizediknek már csak első tételét tudta befejezni.

A koncert karmestere, a hetvenéves Kovács János lesz, aki 1973-ban kapta meg diplomáját a Zeneakadémián. Számos stílusban és műfajban otthonos, kivételes tudású és igényességű művész, akivel minden zenekar örömmel dolgozik együtt.

Fotó:Berényi Gyula

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek