2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

Centenáriumi tárlat

Hantai Simon születésének 100. évfordulója alkalmából december 8-án kiállítás nyílik a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában. A közel 20 művet bemutató tárlaton négy alkotás először látható Magyarországon. 

A centenáriumi tárlaton a hangsúly az ötvenes évekbeli alkotásokon lesz. Az erőteljes színvilágú, fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal gazdagított szürrealista képei közül kettő is szerepelt Hantai első párizsi tárlatán, melyet André Breton a szürrealizmus atyja rendezett, és röviddel Hantai Párizsba érkezése után mutatott be. A folyamatos kísérletezés eredményeként szakított a szürrealistákkal, alkotásai egyre erőteljesebben gesztusokká váltak, Hantai az absztrakt expresszionizmus felé fordult. A tárlat jól tükrözi a két korszak közötti átmenetet. A hatvanas évektől visszanyúlt a kezdetekhez, újragondolva, tökéletesítve azt, ezáltal létrehozva saját technikáját a “pliage”-t. A vászon hajtogatásával, gyűrésével, csomozásával és festésével Hantai kilenc egymástól jól elkülöníthető korszakot hozott létre. Ezek közül a Mariale-, a Catamuron- és a Tabula-sorozat egy-egy darabja látható a tárlaton.

 

A KMFA Galéria “Hantai 100” című kiállítása a Szépművészeti Múzeum saját gyűjteményes anyagából rendezett kiállítással egyidőben látható, mintegy kiegészítve a páratlan életművet.

A galériában szereplő alkotások közül néhány darabot még soha nem látott a hazai közönség. Az életmű kiindulópontjaként a Képzőművészeti Főiskolán készült figurális kisméretű pasztelljével indul a tárlat. Hantai is, mint kortársai közül sokan, – pl. a galéria vezető művésze Reigl Judit -, sorozatokban alkotott, mindig kísérletezve különböző anyagokkal, technikákkal.

Hantai festményei a világ vezető múzeumait és meghatározó magángyűjteményeit gazdagítják. Idén májusban a centenárium alkalmából több, mint 130 alkotását mutatták be a párizsi Louis Vuitton Fondation emblematikus épületében Anne Baldassari kurátor vezetésével. A művészt 2019 óta a világ egyik leghíresebb magángalériája Gagosian képviseli, new york-i és párizsi kiállítótermében nyíltak tárlatai a 100. évforduló tiszteletére.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria 2005 óta mutatja be rendszeresen hazai és nemzetközi kiállításokon Hantai alkotásait. A KMFA adta ki a művész három nyelvű gazdagon illusztrált 680-as oldalas monográfiáját.

 

A tárlat korlátozott létszámban látogatható és megtekintése regisztrációhoz kötött, melyet a kmfagallery@gmail.com e-mail címre várunk. A kiállítás december 8.-tól december 22-ig látogatható hétfőtől péntekig 10:00 és 18:00 óra között és szombaton 10:00 és 14:00 között.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek