2024. 04. 17. szerda

Rudolf
1 EUR 393 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

A világjárvány és az orosz-ukrán válság okozta világgazdasági hatások is igazolták, hogy a hazai mezőgazdaságban a hatékonyság javítása céljából minél előbb széles körben kell alkalmazni a precíziós és digitális eszközöket, valamint át kell térni az adatalapú döntéshozásra. Ezt segíti elő a Digitális Agrárakadémia is, melynek legfőbb célja a precíziós technológiák használatának elterjesztése, valamint a termelők felkészítése a precíziós agrármegoldások, a helyspecifikus eszközök és szolgáltatások felhasználására.

December 5-én a Digitális Agrárakadémia konzorciuma – azaz a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Széchenyi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. – nevében ismerték el azokat a gazdálkodókat, akik folyamatosan fejlesztve, kísérletezve, gondolkodva törekednek a helyspecifikus, adatalapú gazdálkodásra és a magyar mezőgazdaság fejlesztésére.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a Szent István Campuson lezajlott díjátadón hangsúlyozta, a mezőgazdaságban nincs annál fontosabb téma, mint a digitalizáció és az újszerű gazdálkodási módok alkalmazása, terjesztése. A mai díjátadó pedig azt jelzi, hogy már nemcsak beszélünk ezekről, hanem a munka már folyik, méghozzá jól szervezetten és nagyon magas színvonalon, a teljes Kárpát-medence területén.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte, az agrárium egy olyan dinamikusan fejlődő terület, amelyben csak szoros összefogásban tudunk versenyképesek és hosszútávon fenntarthatóak maradni. A közös munka az oktatásnál, a kutatásnál és a tudásátadásnál kezdődik, melyben azokkal a gazdákkal is szorosan együtt kell működni, akik a legmodernebb technológiákat a gyakorlatban alkalmazzák.

Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az ünnepségen rámutatott, minőségi és mennyiségi termelést ma a precíziós gazdálkodás nélkül nem lehet végezni, hiszen nincs elegendő munkaerő, az igények pedig rendkívüli ütemben nőnek. Ily módon óriási szükség van az új generációra és azokra a díjazott gazdaságokra, akik a gazdáknak be tudják mutatni e technológiák működését.

Digitális Bemutató Gazdaság Díjat nyert el:
Abonyi Ferenc
Agro-Tár Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.
Agrospol Hontianske Nemce
Cilip Árpád
Dravá Frucht Kft.
Garden Proiect SRL
Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség
Ikladi Mezőgazdasági Szövetkezet
Kossuth Mezőgazdasági Kft.
Kossuth 2006 Mezőgazdasági Termelő Zrt.
Kuspermező Kft.
Kuzsmiczki Szilárd
MATE Nonprofit Kft.
Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány
Sicland Coop Mezőgazdasági Szövetkezet

A fotó Balázs Gusztáv felvétele

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…