2024. 03. 4. hétfő

Kázmér
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Matolcsy beszéd és a reagálások

Matolcsy György jegybankelnök bizottsági meghallgatásáról és a minimálbérről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben, ahol ellenzéki oldalról értékelték az idei évet is.

„Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – mondta hétfőn a parlament gazdasági bizottsága előtt Matolcsy György az RTL tudósítása szerint. A jegybank elnöke elismerte, hogy Magyarország a világ öt legsérülékenyebb országa közé került.

Jobbik: gazdasági vádbeszédet mondott Matolcsy György

    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) beszámolt arról, hogy Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét hallgatta meg a nap folyamán a gazdasági bizottság.
Az ellenzéki képviselő értékelése szerint az MNB elnökének „az őszödi beszédhez hasonlítható gazdasági igazságbeszéde” brutális látleletét adta a Fidesz-kormányzásnak.
Azt kérte, hogy a kormánypártiak reagáljanak a Matolcsy György által elmondottakra, egyebek mellett arra, hogy a szocializmusba nem érdemes visszamenni, hogy Magyarország a világ öt legsérülékenyebb országa között van, hogy helytelen a kormány válságkezelési stratégiája, hogy a 2021-es költségvetés műhiba volt. Hozzátette, a jegybankelnök szerint jövőre 15-18 százalék lehet az infláció.
Közölte, a magyar politikatörténetben ilyen gazdasági vádbeszédet még nem lehetett hallani. Arra szólította fel a kormányt, a multinacionális érdekek képviselete helyett álljon a magyar kisvállalkozások és családok mellé.
    Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára rögzítette: az MNB-nek nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, a jegybank függetlenül végzi a törvényben meghatározott feledatát, így a jegybankelnök véleményét teljesen szabadon mondhatja el.
Az államtitkár felidézte, hogy az elmúlt 12 évben mit tett a kormány azért, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között is a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, míg a munkahelyek száma a 4,7 milliót. Szerinte a magyar kormány kétszer is jól vizsgázott, két válságból is kivezette az országot.
Szólt a munkaalapú társadalom kialakításáról, az adócsökkentésekről, a beruházásokról.
Közölte, ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarországnak.

    Momentum: Fidesz-felárat fizetünk mindenért

Gelencsér Ferenc (Momentum) azt vette számba, szerinte mire lehetnek „büszkék” a kormánypárti képviselők idén. Szólt az adóemelésekről, a megszorításokról, a kata megszüntetéséről, a pedagógusok kirúgásáról, az uniós források felfüggesztéséről, a magas inflációról. Fidesz-felárat fizetünk mindenért a rossz kormányzás miatt – hangoztatta.
Szerinte a miniszterelnök megtévesztette és átverte a magyarokat, a rossz kormányzás miatti problémákat pedig mások nyakába akarja varrni. Önök lassan 13 éve kormányoznak. Ki a hibás még önök szerint? Szvatopluk, Koppány vagy Dzsingisz kán? – kérdezte.
Közölte, a kormánypártoknak fogalmuk sincs arról, mi lesz a jövő héten. Mire számíthatunk 2023-ban? Padlássöprés, Huxit, forint helyett pengő? Tippelni is nehéz – fogalmazott.
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint nem meglepő, hogy az ellenzék és a kormány másképp látja az évet.
Az államtitkár 2022 legfontosabb kérdései közé sorolta a háború és a béke ügyét, a megélhetést és a munkahelyeket fenyegető brüsszeli szankciókat és a baloldali dollárbotrányt.
Elmondta, a kormánypártok országjárásán többen azt firtatták, mikor áll végre a baloldal a béke oldalára. Azt is tudakolták, egyetért-e a baloldal azzal, hogy a kormány akadályozza meg az országnak káros energiaszankciókat. Kijelentette: a kormány nem fogja elfogadni az országnak káros szankciókat.
Közölte, a baloldali kampányhoz több milliárd forintnyi támogatás érkezett külföldről, és Karácsony Gergely főpolgármester a főnöke annak a tanácsadónak, aki intézte a baloldali kampány vélhetően törvénytelen amerikai támogatását. Mit kértek a szponzoraik a baloldaltól a támogatásért cserébe? – kérdezte.

  MSZP: legyen adómentes a minimálbér

    Komjáthi Imre (MSZP) azt mondta, a jövő évre tervezett 17 százalékos minimálbér-emeléssel, a dolgozók nettó 155 ezer forintot fognak hazavinni, ami nem elég a megélhetéshez. Hozzátette: Csehországban 247 ezer, Lengyelországban 240 ezer, Szlovákiában 232 ezer forinttal kalkulálnak jövőre, míg az adómentesség miatt a román minimálbér is magasabb, nettó 158 ezer forint lesz.
Elmondta, hallani lehet adófizetők pénzéből kialakított sminkszobáról, közpénzből felújított kastélyokról, mesés meggazdagodásokról. Hozzátette: nem apostoli szegénységet vár el a kormánypártoktól, de emberséget és belátást igen.
Sürgette a minimálbér adómentességét, és hogy a bértárgyalásokba kapcsolódjon be a kormány, „legyen békepárti, hozza el a munkabékét”. Azt is kezdeményezte, fagyasszák be a miniszterelnök, a képviselők és a kormánytagok fizetését, amíg a nép szenved.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő aggodalma a minimálbéresekért akkor lenne hiteles, ha az MSZP kormányzása idején lerakta volna a hitelesség alapjait. Közölte, a képviselőnek tiltakoznia kellett volna akkor, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal volt miniszterelnök-jelölt minimálbérellenes nyilatkozatot tett.
Szóvá tette azt is, hogy az MSZP-kormány alig emelte a minimálbért.
Közölte, a mostani kormány, hogy kivezesse az embereket a segélyek világából, bevezette a közfoglalkoztatást, emellett többet fordít a rászorulók segélyezésére is.

MTI/Royal

Varga Mihály: a baj mindenkit érint, de a magyar eredményekre lehet építeni

A jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat – közölte a pénzügyminiszter Facebook-oldalán hétfőn.

Varga Mihály Matolcsy György szavaira reagált, a jegybankelnök az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén képviselői felszólalások szerint a kormány gazdaságpolitikáját is hibáztatta az ország jelenlegi, sérülékeny helyzetéért.
Varga Mihály kiemelte, minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1 százalék, ami az EU-ban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség).
A pénzügyminiszter kijelentette, lehet építeni az elmúlt évek eredményeire.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …
március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgálta…

További cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …