2024. 05. 9. csütörtök

Gergely
1 EUR 389 HUF
1 GBP 452 HUF

Sci-fi különlegesen fűszerezve

Richard Morgan neve bizonyára ismerősen cseng a legtöbb sci-fi rajongó számára; Morgan Takeshi Kovacs című könyvsorozata, melynek a Valós halál a nyitókötete, a maga műfajában az utóbbi idők egyik legsikeresebb sci-fi sorozata. A cyberpunk (a sci-fi egyik alműfaja) krimi műfajú regényben, amellett, hogy nem meglepő módon a sci-fi dominál, az akciókrimi elemek is meglehetősen erőteljesek. Morgan tehetségesen aknázza ki a regényben rejlő lehetőségeket és egyedi ötleteket.

Morgan népszerű főhőse, a japán Takeshi Kovacs, egy gondosan megalkotott, tehetséges és az olvasó számára könnyen érdekesnek ítélhető karakter. Kovacs ugyanúgy tökéletlen, mint mi magunk, így hibáival együtt könnyen megszerethetővé válik. A Valós halál ne szenved hiányt negatív, velejükig megromlott karakterekből; ez segít megalapozni a regény borús hangulatát és erőszakos világát. A cselekmény alakulását Kovacs szemszögén át láthatja az olvasó; Morgan lebilincselő módon alkalmazza az első szám első személyű narrációt, így aki alapvetően nem is szereti ezt, ezúttal az sem fog csalódni.

Sci-fi lévén, a Valós halálban természetesen elmaradhatatlanok a technika vívmányai. A regény kapcsán egy olyan jövőbeli világba csöppen az olvasó, ahol mindenki agyában egy tudattok található, mely az ember halála után áttehető másik testbe, így biztosítva a halhatatlanságot. A tehetőseknek megengedhetik maguknak a biztonsági mentés készítését is, ám egy nap mégis egy matuzsálemi kort megélt személy testére bukkannak egy hotelszobában. A jelek öngyilkosságra utalnak, de mi értelme van az élet önkezű kioltásának, ha az ember úgyis tovább él másik testben? Ekkor lép színre Takeshi Kovacs, akinek küldetése, hogy fényt derítsen a rejtélyes halálesetre…

Az író vitathatatlanul tehetséges a regény világának és hangulatának megteremtésében; láthatóan sok erőt szentelt ezeknek, hiszen rendkívüli precizitással és részletességgel ajándékozza meg sci-fije olvasóit. A regény ötletei egyediek, így talán még a rutinosabb sci-fi olvasókat is el fogja kápráztatni a fantáziadús világ. Az olvasó hamar azon kapja magát, hogy képtelen kiszakadni a Morgan alkotta izgalmas és sötét világból, melyben az erőszak, prostitúció, drog, szex és bűnözés mind bérelt helyet kap. Ezek az író számára mind eszközként szolgálnak, a regény hátterének kifinomult ábrázolásához, a hangulat megfestéséhez és hozzájárulnak a cselekmény alakulásához, így bátran állítható, hogy Morgan célja nem a céltalan megbotránkoztatás volt, hanem a sokkolás használata, mint eszköz.

A Valós halálban a női karakterek is jelentős szerepet kapnak. A regény cselekménye igényel némi odafigyelést, hisz az író meglehetősen sok információval halmozza el az olvasóját, így fontos, hogy aki kezébe veszi a regényt, minden figyelmét az olvasásnak szentelje, hogy ne veszítse el a történet fonalát. Néhányak valószínűleg túlzónak is fogják találni az információdömpinget, mellyel nem mindig egyszerű megbirkózni. A gyakori fordulatok mind hozzájárulnak, ahhoz, hogy a Valós halál egy izgalmas és egyben letehetetlen könyvvé váljon, ám fontos az olvasók figyelmét felhívni arra, hogy a regény „tizennyolcas karikás”. A sorozat további két része is megjelenésre került már magyarul a Törött angyalok illetve a Dühöngő fúriák címmel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek