2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Ripley visszatér

Az Alien-filmek alapján készült könyvsorozat negyedik része a Feltámad a halál címet viseli. A regény kiindulóanyaga a Joss Whedon forgatókönyve alapján készült 1977-es Jean-Pierre Jeunet rendezésű film volt.

Azok, akik olvasták az első három részt (vagy az azokról írt cikkünket), tudják, hogy a sorozat korábbi regényeit Alan Dean Foster jegyezte, ám a negyedik részt már a néhány éve elhunyt A. C. Crispin írta.

A regény az előző részhez képest kétszáz évvel később veszi fel a fonalat. A cselekmény szerint a halottnak hitt Ripley újra magához tér az Auriga fedélzetén, ám ezúttal már nem a régi önmaga – a rajta bekövetkező változások számos meglepetést tartogatnak azok számára, akik nem látták a filmet. Ripley ráébred, hogy feltámasztása egy kísérletsorozatnak a része, és további tervekhez akarják használni, ám nem csupán őt; a katonai tudósok az alienek tenyésztésével is foglalkoznak és célállomásuk a Föld…

A negyedik Alien-könyv sokkal jobban illeszkedik a rajongók által ismert filmváltozathoz. Az előzőekkel ellentétben sokkal kevesebb a könyv és a film közötti különbség, így a regény kevesebb újdonsággal szolgálhat az olvasók számára. Ennek ellenére a regényváltozatnak van egy említésre méltó erőssége, amely a filmből hiányzik, mégpedig az, hogy mély belátást enged Ripley és az alienek gondolatvilágába is, így az olvasók sokkal jobban megérthetik a visszataszító lényeket.

Az sem kizárt, hogy a könyv azoknak is tetszeni fog, akik a filmmel nem voltak elégedettek, hiszen annak ellenére, hogy lényegi változtatásokat nincsenek a könyvben, az mégis sok apróságot és háttérinformációt tartalmaz a filmhez képest, melyeknek köszönhetően az olvasó sokkal közelebb érezheti magához és megértheti az alienek világát. A negyedik Alien sokszor horror-szerű, gyomorforgató és meglehetősen grafikus, így az olvasók nem árt, ha felkészülnek erre, mielőtt kezükbe veszik a könyvet.

A regény ajánlott mindazoknak, akik a sorozat rajongói, látták a filmeket vagy már olvasták a regényváltozat megelőző köteteit. Foster írói sajátossága után az újdonság erejével hat az olvasókra Crispin stílusa, ezért a szerzőváltás külön érdekességekkel szolgálhat az alien-ínyenceknek, mi több a filmhez képest hozzá járul a történet jobb megértéséhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek