2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 393 HUF
1 GBP 460 HUF

A teljes kilátástalanság világa

Lauren Oliver neve valószínűleg egyre többek számára lehet ismerős; a szerző Delírium című YA trilógiája nagy népszerűségnek örvend hazánkban is. Oliver a Szobák című regényével ezúttal teljesen más célközönséget választ írásának: a felnőtteket.

A Szobák egy rendkívül megosztó könyv, lehet szeretni vagy utálni, de az biztos, hogy Lauren ismét bizonyított leírásaival írói tehetsége felől.

A történet szerint Richard Walker meghal, így örökösei kerülnek a házba, ahol korábban ő lakott, ám az új lakók mit sem sejtenek arról, hogy a háznak rajtuk kívül más lakói is vannak; két, titkokat őrző szellem, akikről az olvasó fokozatosan fog egyre többet megtudni. A szellemek különböző módon üzennek a ház lakosainak, megfigyelés alatt tartva a családot. Az új lakosok mindegyike gondokkal küzd; Caroline alkoholista, lánya Minna nimfomániás; az összes problémája elől a szexbe menekül, a lány öccse Trenton pedig öngyilkosságra készül. Vajon mi lesz az elkeseredett család tagjainak sorsa? Milyen titkokat őriznek a szellemek?

A Szobák egy olyan komor hangulatú könyv, melynek szereplői kortól függetlenül belefáradtak az életbe és csupán a halálban látják a gyötrelmeiktől való megszabadulás egyetlen módját. A váltott szemszögű cselekménybe Sandra és Alice, a két szellem E/1-ben szól az olvasóhoz, míg a család napjait E/3-ban meséli el a regény. A cselekmény különböző napjai más-más szobákban játszódnak, így az egész ház megismerhető olvasás során.

A könyvet meghatározzák a rejtélyek és a szomorúság. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy szörnyű dolgok történtek és várhatóan még történni fognak, és a múltról is egyre több sötét dolog derül ki… Ha ez nem lenne elég, az olvasó kénytelen szembesülni azzal, hogy a szereplők kivétel nélkül negatívak és nem túl szerethetőek. Ez nem baj, hiszen ettől még a szereplők motivációja érthető, így ha nem is értünk egyet szándékaikkal vagy viselkedésükkel, attól még képesek leszünk megérteni őket. A regény teljesen mellőzi a karakterfejlődést, amely szintén nem probléma, hiszen nyilvánvaló, hogy a karakterek egy helyben toporognak és tipródnak, roskadozva saját terhüktől, kiút nélkül. A kilátástalanság sokszor nem ösztönzi az embereket arra, hogy változtassanak bizonyos dolgokon vagy éppen ők maguk változzanak, így egyáltalán nem életidegen a szereplők viselkedése.

A Szobák egy borzongató olvasmány, melyet élvezni fognak mindazok, akik nem bánják, ha egy regény sötét hangvételű. Ezzel ellentétben mindazok kerüljék a regényt, akik hajlamosak túlságosan átérezni a regény hangulatvilágát, hiszen a Szobák egyáltalán nem derítő regény. Oliver sokakat meglephet a regény végződésével, így aki olvasás közben azt érzi, hogy tudja mi fog történni jobb, ha készül egy meglepetésre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…