2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Legendás író, fontos regény

A világhírű francia író, Robert Merle, Nekünk nem kel föl a nap című 1986-os regényének 2015-ös magyar megjelenése az Európa Kiadó gondozásában, bizonyára számos Merle rajongót töltött-tölt el örömmel.

Az olvasót egy nukleáris tengeralattjáró fedélzetére kalauzolja el a szerző. A hétköznapi feladatoktól és kihívásoktól kezdve, az emberi kapcsolatokig részletes, lebilincselő és sokszor humoros leírást ad Merle a bezártsággal küzdő tengerészek mindennapjairól, egy orvos szemszögén keresztül, egyúttal gondolatokat vet fel az atomengergia felhasználásának kérdéséről. Bátran állítható, hogy szerző regénye napjainkban aktuálisabb, mint valaha.

A díjnyertes író jellegzetes stílusa már sokak számára ismert lehet; a szerző a részletes leírásait is képes izgalmassá tenni és sokszor veszi a valóságot fikciója alapjául, így hatással volt írásaira a háború és a politika is. Rendkívüli tudását és tájékozottságát jól tükrözik regényei, melyeket számos alkalommal humor és társadalomkritika is színesít, emellett könyvei bizonyítják a történelem iránti elhivatottságát.

A Nekünk nem kel föl a nap egy különleges, elzárt világot tár az olvasó szeme elé, ahol Merle lerántja a leplet a különböző emberi jellemekről és zárt közösségbeli viselkedésmintákról. Merle szókincsének gazdagsága elkápráztat; a narrátor orvos elbeszélése pedig érdekes és humorral teli.

Vasszigor, nehézséges együttélés, külvilágtól való elzártság; a haditengerészet mindennapjainak hiteles leírása ez, mely gyakran a technikai részletektől sem mentes. Merle regénye napjainkban aktuálisabb, mint valaha, hiszen figyelmeztet a nukleáris energia veszélyeire, mely napjainkban egy, a társadalmat kétségtelenül megosztó vitatárgy. Ezáltal Merle, a magával ragadó és érdekfeszítő leírása mellett egy még fontosabb dolgot tesz az olvasóval; gondolatokat ébreszt benne, így e regénye nem csupán Merle-rajongóknak ajánlott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

NOVEMBER 14-ÉN VILÁGSZERTE MAGYARORSZÁGRÓL KÖZVETÍTIK ÉLŐBEN A 2021-ES MTV EMA SHOW-T   A 2021-es MTV EMA újra élő show-ként lesz látható világszer…

További cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum