2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Legendás író, fontos regény

A világhírű francia író, Robert Merle, Nekünk nem kel föl a nap című 1986-os regényének 2015-ös magyar megjelenése az Európa Kiadó gondozásában, bizonyára számos Merle rajongót töltött-tölt el örömmel.

Az olvasót egy nukleáris tengeralattjáró fedélzetére kalauzolja el a szerző. A hétköznapi feladatoktól és kihívásoktól kezdve, az emberi kapcsolatokig részletes, lebilincselő és sokszor humoros leírást ad Merle a bezártsággal küzdő tengerészek mindennapjairól, egy orvos szemszögén keresztül, egyúttal gondolatokat vet fel az atomengergia felhasználásának kérdéséről. Bátran állítható, hogy szerző regénye napjainkban aktuálisabb, mint valaha.

A díjnyertes író jellegzetes stílusa már sokak számára ismert lehet; a szerző a részletes leírásait is képes izgalmassá tenni és sokszor veszi a valóságot fikciója alapjául, így hatással volt írásaira a háború és a politika is. Rendkívüli tudását és tájékozottságát jól tükrözik regényei, melyeket számos alkalommal humor és társadalomkritika is színesít, emellett könyvei bizonyítják a történelem iránti elhivatottságát.

A Nekünk nem kel föl a nap egy különleges, elzárt világot tár az olvasó szeme elé, ahol Merle lerántja a leplet a különböző emberi jellemekről és zárt közösségbeli viselkedésmintákról. Merle szókincsének gazdagsága elkápráztat; a narrátor orvos elbeszélése pedig érdekes és humorral teli.

Vasszigor, nehézséges együttélés, külvilágtól való elzártság; a haditengerészet mindennapjainak hiteles leírása ez, mely gyakran a technikai részletektől sem mentes. Merle regénye napjainkban aktuálisabb, mint valaha, hiszen figyelmeztet a nukleáris energia veszélyeire, mely napjainkban egy, a társadalmat kétségtelenül megosztó vitatárgy. Ezáltal Merle, a magával ragadó és érdekfeszítő leírása mellett egy még fontosabb dolgot tesz az olvasóval; gondolatokat ébreszt benne, így e regénye nem csupán Merle-rajongóknak ajánlott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek