2021. 10. 26. kedd

Dömötör
1 EUR 366 HUF
1 GBP 434 HUF

Népszerű a Családbarát Miskolcért Program

Az MSZP javaslatainak támogatására szervezett aláírásgyűjtési akciókon minden egyes alkalommal tucatnyi gyűjtőív telik meg.

Népszerű az MSZP Családbarát Miskolcért Programja, a párt által szervezett kitelepüléseken minden egyes alkalommal tucatnyi gyűjtőív telt meg a támogatók aláírásaival. Az aláírásgyűjtést folytatják az aktivisták és a szimpatizánsok, s remélik, hogy elképzeléseiket a miskolci emberek mellett ezúttal a városvezetés is támogatja majd.

Minderről dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője és Bartha György önkormányzati képviselő képviselő beszélt szerdán Miskolcon, az Újgyőri főtéren megszervezett, s – a kánikulára való tekintettel – vízosztással egybekötött aláírásgyűjtési akción.

Dr. Varga László hangsúlyozta: nyilván okkal támogatják az emberek a miskolci szocialisták javaslatait. Egyrészt minden jel arra mutat, hogy a magát családbarátnak mondó fideszes kormány és városvezetés csak a propaganda szintjén családbarát, másrészt az elmúlt időszakban felerősödött gyűlöletkampányoktól megcsömörlött emberek üdítő kivételnek találják az MSZP valóban szerethető és előre mutató, konkrét és gazdasági szempontból is reális javaslatokat tartalmazó programját.

A javaslatcsomag egyik legnépszerűbb eleme a Jövő Miskolcáért Bérlet tervezett bevezetése. Ennek lényege, hogy minden 18 év alatti, miskolci, nappali tagozaton tanuló diák, illetve várandós kismama, valamint 3 év alatti kisgyermekkel közlekedő szülő – a jelenlegi kedvezmények megtartása mellett – a jövőben 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhasson havi bérletet az MVK Zrt. járataira. A jelenlegi árak mellett egy ilyen bérlet 700 forintba kerülne, ami nagyon nem mindegy egy olyan családnak, ahol például több gyermek is csak busszal, vagy villamossal tud észszerű időn belül beérni az iskolájába.

csaladbarat miskolcert 2015 0708 2Varga szerint a program támogatói is jó ötletnek tartják a Miskolci Családok Üdülési Alapjának létrehozását indítványozó javaslatukat. Eszerint az évi 50 millió forintos önkormányzati támogatásból, illetve a miskolci cégek, intézmények, vállalkozók évi felajánlásaiból létrehozandó alapból járulhatna hozzá a város azoknak a miskolci családoknak az üdüléséhez, ahol a szülők bár dolgoznak, de nem keresnek annyit, hogy évente egyszer megengedhessenek maguknak egy belföldi üdülést. Mint mondta, sokak szerint különösen szerencsés, hogy a konstrukció szerint nem csupán önkormányzati pénzből, hanem a helyi vállalkozások, lokálpatrióták támogatásaiból működhetne az alap.

Az MSZP-s képviselő arra is rámutatott, hogy bár a távhőár 20 százalékos csökkentése nem önkormányzati hatáskör, mégis, az önkormányzatnak, a város kormánypárti országgyűlési képviselőjének illene lépéseket tennie annak érdekében, hogy mindez megvalósulhasson. Különösen annak fényében, hogy éppen akkor döntöttek az országban mindenhol érvényes, egységes állami ármeghatározási rendszer bevezetéséről, amikor a korábbi, szocialista városvezetés idején elindult, költségcsökkentést célzó beruházások (a geotermikus és más egyéb megújuló energiaforrások bevonása) elkészültek, s el lehetett volna kezdeni – az államilag meghatározotthoz képest jóval nagyobb arányú – árcsökkentést.

A fentieken túl a csanyiki szabadidőpark, illetve a tehetséges diákokat támogató oktatási alap létrehozása, az önkormányzati fenntartású kulturális, szabadidős tevékenységet biztosító intézmények családi belépőinek bevezetése, a diákok sportolási lehetőségeinek kiterjesztése egytől egyig olyan ügy, amelyeket szintén szívesen támogatnak az emberek. Az utóbbival kapcsolatban például az aláírásgyűjtések alkalmával többen is szóvá tették: a labdarúgás népszerűsítésére hivatkozva az állam alig pár ezer lelket számláló kistelepüléseken is milliárdokért építget stadionokat, ahelyett, hogy az iskolai tornatemek iskolaidőn túli használatátát tenné ingyenessé mindenhol, legalább a gyerekek számára.

Az MSZP éppen ezért furcsának tartja, hogy bár az aláírásgyűjtés már június 21-e óta zajlik, a fideszes városvezetés még elvi szinten sem képes állást foglalni a javaslatok ügyében, eddig egy szót sem szóltak arról, hogy támogatják-e a családbarát elképzeléseket, vagy sem. A szocialisták remélik, hogy igen, s ha igen, megköszönik, ha a városvezetés, a Fidesz és a KDNP önkormányzati frakcióinak tagjai aláírásukkal is nyomatékosítanák ezt.

Ezzel kapcsolatban Bartha György hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-s városvezetésnek szakítania kell azzal a politikájával, hogy az ellenzéki javaslatokat szó nélkül lesöpri az asztalról. Eddig ugyanis nemhogy nem támogatták az elképzeléseiket, de azokról még tárgyalni sem voltak hajlandók. Mindenféle mondvacsinált és nevetséges kifogásokkal söpörték le napirendről azokat az előterjesztéseket, amelyeket a miskolciak érdekében a szocialisták megpróbáltak az önkormányzat közgyűlése elé vinni. „A miskolci családok ügye nem jobb, vagy baloldali kérdés, minden politikusnak, önkormányzati képviselőnek, pártállásra való tekintet nélkül kutya kötelessége a lehető legtöbbet tenni a városért, az itt élő emberekért” – mutatott rá.

Az aláírásgyűjtés – amelyet szerdán a hőségre való tekintettel vízosztással kötöttek egybe a szocialisták – az elkövetkezendő hetekben is folytatódik.

Forrás:eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

MISS EUROPEAN UNION néven nagy sikerű nemzetközi szépségversenyt rendeztek 2004-ben Magyarországon abból az alkalomból, hogy hazánk az Európai Unió ta…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum