2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Bevezetés a borkóstolásba

Marnie Old könyve a Jó borok, kóstolási tanfolyam, egy olyan útmutató a borkóstoláshoz, melyet érdemes minden borkedvelőnek olvasnia.

A könyv rendkívül sokoldalú, hiszen amellett, hogy leírással szolgál a különböző borfajtákról és borvidékekről, segítséget ad abban is, hogy hogyan érdemes a borokat az ételekkel párosítani; így a könyv a hétköznapokban használható tudással gyarapítja olvasóját. Elolvasása után könnyebben válhatunk képzett borkóstolóvá – már csak az vár ránk, hogy gyakorlatba öntsük elméleti tudásunkat.

A Jó borok először az alapokkal ismerteti meg olvasóját, így a szakzsargon részletezése és borkóstolás lépései mind megmagyarázására kerülnek. Az olvasó megtudhatja, hogy hogyan kell a borokat illatuk, ízük, konzisztenciájuk és testességük alapján is jellemezni. A könyv a továbbiakban bevezeti a leendő borkóstolót a borvásárlás fortélyaiba; a lelkes borkedvelő megtudhatja, hogy mire kell figyelni vásárláskor, mit árul el a csomagolás és a címkék felirata, továbbá, hogy hogyan válasszon bort étteremben.

A könyv második nagy egységében, a borstílusok kalauzában, az olvasó megismerheti a fehér-, vörös- és rozéborok besorolását, jellemzőit és a közöttük lévő különbségeket. A könyv nem csupán szöveggel magyaráz, hanem különböző ábrákkal is segít olvasója eligazításában, így az olvasás könnyen élménnyé válik. A könyv elolvasásával megszerzett tudás birtokában minden bizonnyal nem lesz nehéz feladat kiválasztani a megfelelő alkalomhoz illő bort, hiszen az olvasó szinte szakértőjévé válik a témának.

A borok és az ételek párosítása kritikus pont, hiszen az össze nem illő bor és étel diszharmóniát eredményez és az élvezeti élmény elmaradhat a lehetséges maximumtól. Sőt, még az időjárás is hatással van borválasztási szokásainkra, hiszen míg melegben a könnyedebb és lágyabb borokat vagyunk hajlamosak választani, mint például az új-zélandi sauvignon blanc, addig hidegebb időben a testesebb és érettebb ízvilággal rendelkező borok tűnnek jó választásnak; ilyen a kaliforniai chardonnay és az ausztrál shiraz.

A könyv következő része a borkészítés titkaiba avatja be az érdeklődőt, így a borászati döntések, szőlőtermesztési lehetőségek és a kulturális sajátosságok mind terítékre kerülnek. A könyv utolsó része pedig a legfontosabb borszőlőfajtákkal és a legjelentősebb borvidékekkel foglalkozik. Az elmaradhatatlan térképeket ízskálák is kiegészítik, így az olvasó megismerheti a legnépszerűbb borok stílustartományát (szín, színmélység, savasság, gyümölcsösség, testesség stb. alapján).

A Jó borok kitűnő kalauza a borok kedvelőinek, illetve mindazoknak, akik tájékozottak szeretnének lenni a borok világában. A könyv megfelelő háttértudást ad, továbbá alaposan körüljárja a témáját. A Jó borok nem egy száraz olvasmány, hanem egy játékosan illusztrált, érdekfeszítő leírás, mely még azok figyelmét is felkeltheti, akik nem érdeklődnek különösebben a borkóstolás művészete iránt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek