2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Különleges műtét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Érsebészetén

Különleges műtét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Érsebészetén

Tovább javul az észak-magyarországi betegek ellátása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban végzett különleges új műtéti technika alkalmazásával.
A közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház érsebészetén a szakemberek egy különleges műtétet végeztek. Néhány napja egy fiatalember súlyos közlekedési balesetet szenvedett. Ahhoz, hogy újra teljes életet élhessen, több szakma összehangolt munkájára volt szükség.

A beteg már több műtéten túl van, sebészileg gyógyultan otthoni rehabilitációra távozott kórházunkból.

A műtét különlegessége, hogy egy baleset következtében szétszakadt mellkasi főverőeret zárták belülről egy katéter technikával a kiszakadt mellkasi verőér területére bevitt műérrel, amivel el tudták zárni ezt a szakadást. Ezzel az eljárással el lehetett kerülni egy olyan nagy kockázatú sebészeti beavatkozást, ami azzal járt volna, hogy meg kellett volna nyitni a mellkast, időlegesen ki kellett volna rekeszteni a keringést és egy átmeneti keringést kellett volna biztosítani a szív, a hasi zsigerek és az alsó testfél között.

Azért is lényeges ez az új technikai lehetőség, mert ennek a fiatalembernek  – és sok hasonló betegnek, akiknek baleset következtében szakad szét a mellkasi verőere – egyidejűleg több súlyos sérülése is volt. Jelen esetben a közlekedési balesetet szenvedett betegnek nyaki gerinctörése, alsóvégtagi csonttörések, súlyos agyrázkódása illetve olyan rekeszizom szakadása volt, aminek következtében a hasi szervek zsigerek betolódtak a mellüregbe.

A baleseti sebészek a beteg alsóvégtagi töréseit operálták, a hasi sebészek és a mellkas sebészek ugyancsak egy kórházunkban alkalmazott egyedülálló laparoszkópos műtéti technikával helyezték vissza a zsigereket a hasüregbe és zárták a rekesz szakadást. Ezáltal a  beteg elkerülte a két testüreg (hasüreg és mellkas) direkt megnyitását.

Amióta létezik ez a speciális műtéti eljárás, sokat javult a gyógyulási statisztika és a betegek túlélési esélye is jelentősen megnőtt. Bár költséges műtéti beavatkozásról van szó, az új technika alkalmazásával egyre több beteg maradhat életben. A műtét bonyolult és alapos szakmai tudást, tapasztalatot igényel orvosainktól, ebben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház élen jár.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek