2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Azért élünk, hogy ehessünk

Bud Spencer rajongók, figyelem! Idén magyarul is megjelent a világhírű filmszínész legújabb könyve, melyben a gasztronómiai élvezeteket és a filozófiát ötvözi, miközben mosolyt csal az olvasó számára.

A sokszínű Bud Spencer ezúttal egy újabb színfoltját mutatja meg, mégpedig, hogy mennyire szórakoztatóan tud írni. Spencer az élet számos területén jártas, hiszen sportolóként kezdte, majd az egykori Carlo Pedersoli, az amerikai karrier reményében felvette a Bud Spencer nevet. 2010-ben íróként is debütált a népszerű színész, nagy sikerű önéletrajzi könyve bestsellerré vált. A 2014-es külföldi megjelenésű Eszem, tehát vagyok – Mangio Ergo Sum – a színész harmadik könyve.

Az idősödő színész egyre több figyelmet szentel a filozófiának, így az Eszem, tehát vagyokban is nagy szerepe van ennek. Ám senki ne ijedjen meg, hogy Spencer annyira elmerül a filozófiai mélységekben, hogy a témában kevésbé jártasak egy kukkot sem fognak érteni; éppen ennek az ellenkezője történik. A könyvben összefonódik a filozófia és az olasz konyha különlegességei, miközben a könyv humora és Spencer öniróniája pedig garantáltan megérinti a mindennapok emberét is.

Az olykor Spencerként, olykor Pedersoliként feltűnő szerző, tizenkét ismert filozófussal folytat elmélkedéseket. A könyv története szerint, egy este, az éhes színésznél feltűnik Descartes („gondolkodom, tehát vagyok”), akivel nyomban beszélgetésbe kezd. További tizenegy filozófus jelenik meg a színésznél, többek között: Kant, Galilei, Szókratész, Schopenhauer, Platón, Voltaire, Rousseau és Freud. Mindegyikük azt hiszi, hogy megfejtették az élet értelmét, míg a jó öreg Bud Spencer szerint az élet értelme teljesen más; számára az evés (és a család) a legfontosabb. Az olvasó érdekes eszmefuttatásoknak lehet tanúja, miközben megismerheti az olasz konyha különlegességeit, melyek felszolgálásra is kerülnek a vendégül látott filozófusoknak.

Jó hír, hogy ténylegesen elkészíthető recepteket kínál Spencer könyve, melyek igazán különlegesek. S mindez nem a hagyományos módon, hiszen nem a szokásos értelemben vett, egyenkénti elkészítési leírást kapják az olvasók, hanem olyan ételeket, melyek a fejezetek részei, és sokszor egy-egy érdekes eszmecsere közé vannak beágyazva.

Az önéletrajzi elemeket tartalmazó könyv, egy üdítő színfolt sokoldalúsága miatt; rajongóknak kötelező, a gasztronómia iránt érdeklődőknek pedig meleg szívvel ajánlható. Spencer, Lorenzo de Lucával karöltve, már dolgozik a negyedik könyvén, mely egy CD-t is fog tartalmazni, számos eddig meg nem jelent tartalommal. Így a rajongóknak remélhetőleg már nem kell sokat várni, hogy kezükbe vehessék a legendás színész egy újabb írását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek