2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A polgárháború titkainak feltárása

Jennifer Chiaverini, a New York Times bestsellerírója az amerikai polgárháború idején játszódó, igaz történeten alapuló regényével, A kémnővel tér vissza olvasóihoz. Aki szereti a színes karaktereket felvonultató történelmi regényeket, valamint többet szeretne megtudni a polgárháborúról, ne keressen tovább. Aki már olvasta a Mrs Lincoln varrónőjét, tudja, milyen jellegű könyvre számíthat, ha kezébe veszi A kémnőt.

Chiaverini regénye Elizabeth van Lew történetét mutatja be, aki, habár Délen él, mégis családjával együtt mélyen ellenzi a rabszolgatartást. A polgárháború kitörésekor Elizabeth elhatározza, hogy elősegíti a Konföderáció mielőbbi megbukását és a saját eszközeivel lép harcba. Így kémkedésre adja fejét, hogy értékes információkhoz jusson közvetlenül az ellenségtől…

Chiaverini alapos kutatómunkájának köszönhetően, miközben magával ragadja az olvasóját regényének fordulatos cselekménye, számos fontos dolog derül ki a regény történelmi hátterével kapcsolatban is. Elizabeth egy végletekig elszánt, erős női alakot testesít meg, akinek a saját meggyőződése iránti küzdelme és az ehhez párosuló kitartása példaértékű. Elizabeth kockára teszi az életét és jóhírét, hogy küzdjön a számára nemes célért, miközben az Unió egyik legsikeresebb kémévé válik.

Aki kezébe veszi A kémnőt, számítson arra, hogy az írónő számos harcjelenettel és történelmi részlettel ’ajándékozza’ meg. Ez talán néha töménynek tűnhet, de ahhoz, hogy az olvasó fejében összeálljon a kép a polgárháborúval kapcsolatban, szükséges a részletesség. Chiaverini erőssége a karakterek érdekessé tétele, hiszen regényének szereplői színt visznek a történelmi tények kavalkádjába. Mindezek ellenére, Lizzy karakterének legmélyébe sajnos nem nyer az olvasó elég betekintést, így nem tudja magához eléggé közel érezni a főszereplő karakterét.

Chiaverini A kémnőben ismét bebizonyítja, hogy mennyire tehetséges a történelmi fikció műfajában, így a műfaj szerelmesei bátran felírhatják e regényt az elolvasandó könyvek listájára. Az írónő segít olvasójának elmélyülni az amerikai történelem egyik legmeghatározóbb korszakában, a történelemkönyvek szárazsága nélkül, így regénye egy történelmileg pontos és érdekes szereplőkkel teli könyvvé válik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek