2022. 01. 21. péntek

Ágnes
1 EUR 356 HUF
1 GBP 427 HUF

Az 5 legjobb koncertfelvétel otthoni kikapcsolódáshoz

Kezdődik a koncert-és fesztiválszezon, ám egy darabig még biztosan nem bulizhatunk élőben a világsztárok koncertjein. A YouTube-on böngészve addig is jobbnál jobb koncertfelvételeket találhatunk, szuper minőségben – régi klasszikusokat vagy a közelmúlt nagy produkcióit. Az alábbi felvételek biztosan benne vannak a top 5-ben!

 

Tina Turner – One last time, London, 2000

Az egész Wembley Stadion azt üvölti, hogy Higher – mi az?
A rock and roll Királynője a Twenty Four Seven turnéja során dupla koncertet adott Londonban, amelyből One last time címmel koncertfilm is készült, így bármikor boom-shaka-laka-lakázhatunk egyet Tinával a nappaliban. A Fool in Love vagy az Addicted to love is garantálja a jó tombolást, de ha épp dolgozunk közben, tekerjük a lassúzós Private Dancerhez vagy a Whatever you needhez.

A koncertfilm címével ellentétben Tina korántsem hagyott fel a zenéléssel és a koncertezéssel 2000-ben, ahogy erről az azóta kiadott albumai is tanúskodnak. Most viszont úgy tűnik, túl a nyolcvanon már tényleg alacsonyabb fokozatra kapcsolt, de ezt is királynőhöz méltó eleganciával teszi: egy dokumentumfilmmel búcsúzik a rajongóktól. Daniel Lindsay és T.J. Martina rendezése március elején, a berlini filmfesztiválon debütált, és a hírek szerint néhány hónap múlva a magyar közönség is láthatja majd a TINA-t. Addig is mehet a hangolódás a koncertfelvétellel, vagy a film zenéit felvonultató Spotify-listával!

 

Sting  – Bataclan, Párizs, 2016

Klasszikus közönséget énekeltetős koncert, némi csavarral. Sting vendége ezen a koncerten a libanoni származású jazz trombitás-zeneszerző tehetség, Ibrahim Maalouf volt, akinek a tavalyi, 40 Melodies című albumán közre is működött. Maalouf a koncert elején a Fragile-t fűszerezi meg egy romantikus trombitaszólóval, az Inshallah pedig igazi világzenei színezetet kap ebben a feldolgozásban. A csúcs persze az elmaradhatatlan Desert Rose! Nem lehet elképzelni Sting-koncertet az English man in New York nélkül, amelynek az újragondolásával néhány hónappal ezelőtt Shirazee faragott egy afrobeat újdonságot.

A párizsi koncertfelvétel azért is különleges, mert ezzel nyílt újra a felújított Bataclan a 2015-ös támadások első évfordulójának előestéjén. Sting egyébként az elmúlt hónapokban sem tétlenkedett, márciusban jött ki új, Duets című albuma, olyan nevek közreműködésével, mint Shaggy, Eric Clapton vagy Melody Gardot.

 

Mandoki Soulmates – Hungarian Pictures online koncert 2021

2021 legmenőbb zenei kísérlete eddig ez a felvétel, amely úgy készült, hogy a zenészek a saját otthonukból jelentkeztek be online, hogy együtt koncertezzenek – többek között Berlinből, Bostonból, Dél-Karolinából, Sanghajból. A „koncerthelyszín”, ahol összekapcsolódnak, Leslie Mandoki németországi stúdiója, a produkció pedig a Mandoki Soulmates Hungarian Pictures című albumára épül, a hagyományos magyar dallamok progresszív, modern újragondolása. Ez a koncert azért is különleges, mert a lágy dallamok és a dinamikus rockzene nagyon jól kiegészítik egymást.

Szakcsi Lakatos Béla zongorajátéka a felütés, a magyar népdalokat Julia Mandoki énekli, a Kis kece lányom dallamait Richard Bona kíséri gitáron Miamiból. A Transylvanian Dances gitárszólóját most a különböző országokból bejelentkező zenészek együtt játsszák, itt nagyon erősen érezhetjük, hogy a távolság tényleg nem számít. A magyar dallamokba sok világzenei, keleti dallam is keveredik, a legkülönlegesebb színfolt ebben az indiai Deobrat Mishra, aki szitáron játszik. A Hungarian PIctures-számok mellett azért feltűnik még néhány más sláger is, például a Young Rebels.

 

Adele – London, 2011

Londoni születésű énekesként a Royal Albert Hallban a Hometown Glory című számmal koncertet kezdeni – ez a garantált katarzis. Adele ülős koncertje a hangversenyteremből a mintapéldánya annak, mikor nem kell se nagy díszlet, se vizuál, se extrém jelmez, hogy egy koncert működjön.
A 2011-es felvétel idején Adele-nek még csak 2 albuma, mégis rengeteg slágere volt, a soft poptól a soulos, country-s hatásokig mindenfélét hallhatunk a koncerten.

A szimfonikus feldolgozások szerelmeseinek a Turning tables lesz a kedvence, ahol a koncert során leginkább előtérbe kerül az Adele-t kísérő 12 vonós hangszeres. Az If It Hadn’t Been for Love hallgatva egy country buliban érezhetjük magunkat. Aki csak Adele érzelmesebb slágereit ismeri, érdemes a My Shame-hez vagy a Romour Has It-hez tekernie, ezekben megmutatkozik a kacér, szókimondó oldala is.

Adele egy ideje nem jelentkezett új albummal, tavaly ősszel jelent volna meg egy lemeze, de még várnunk kell rá – jó néhány év alkotás után remélhetőleg idén jönnek ki az új dalok.

 

Jazz+Az: 20-Year Challenge koncert, Budapest, 2020

Jazz meg ez-az, rap, pop, funky, avagy a Jazz+Az újra a színpadon, a búcsúkoncert után 20 évvel. Az eredeti zenekar koncertezett a Budapest Arénában, Dés Lászlóval, Geszti Péterrel és a vokalistákkal.
A koncerten az összes népszerű sláger elhangzik, a Mit tehet a sejttől a Nem adom felig, két szám között Geszti átkötései szórakoztatnak. Persze kihagyhatatlan volt bedobnia a kérdést: lehet, hogy nem kellett volna feloszlani?

A sok humor mellett néhány megható pillanat is akad azért, például a Csepp a tengerben Váczi Eszterrel. Dés László is aktív részese a koncertnek, eljátssza a klasszikusait, az Olyan szépek voltunkat és a Nagy utazást. Nemcsak ő, de a többi hangszeres sem marad a háttérben, egy-egy szólóval búcsúznak a Jazz+Aztól.

Lehet, hogy 2040-ben lesz 40-Year Challenge is?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy Csipetnyi Erdély című könyv
Hiánypótló irodalmi tartalmú képeskönyvet készített Bendekffy Katalin Prima díjas, MMA ösztöndíjas énekművész, aki zenei és színházi karrierjében haza…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum