2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A bűnözés és korrupció Mekkája

A sötét oldal – erről a címről a legtöbben talán a Star Wars-ra asszociálnak, de ez esetben nem erről a kultikus műről van szó. Anthony O’Neill a mi, általánosabban az emberiség romlott természetéről ír.

Fletcher Brassnak, egy gazdag és egyébként halálra ítélt iparmágnásnak köszönhető a Holdon található Purgatórium nevű kolónia létrejötte. Ez a hely nemcsak a börtönbüntetés előli menedék, hanem olyan hely, pénzért drogot, sebészeti beavatkozások és minden romlott, tiltott dolog megkapható. S ami a legfontosabb: minden, ami a Purgatóriumban történik, ott is marad.

Damien Justus egykor egy becsületes rendőr volt, s mivel szálka volt a bűnözők szemében, családjával célponttá vált, ezért a Purgatóriumra ment, hogy elkerülje a további visszacsapásokat. A Brass top rendőreinek egyikét meggyilkolták, s ezt az esetet kapta legelőször. Hamar rá kell jönnie, hogy nem számíthat az ottani korrupt rendőrökre. Felismeri azt is, hogy igazából csak sakkbábuként használják a Brass és feltörekvő lánya közti „háborúban”.

Ezzel párhuzamosan egy másik történetszál is fut: egy android kalandjait is követhetjük, amint átutazik a Holdon a Purgatórium felé. Az úgynevezett Brass-kóddal töltötték le, amelyet a robot szó szerint értelmez, aminek eredményeképp kegyetlenül legyilkol mindenkit, aki csak keresztezi az útját.

A sötét oldal több műfaj érdekes hibrid keveréke: Egyértelműen találhatók benne sci-fi-elemek. O’Neill nagy figyelmet fektetett a világ felépítésére, hogy a bűnözés uralta Holdbéli kolónia a lehető legvalóságosabbnak tűnjön. A tudományosság autentikussá teszi a művet, de nem merül bele az író a részletekbe olyan mélységig, hogy unalmassá váljon a regény. A noir misztérium is megjelenik; a jó zsaru és a gazdag, mindent irányító rossz egymással szembenállása ismert felállás, de ebben a környezetben újszerűnek hat.

O’Neill stílusa, a gyors sodrású cselekmény, valamint az, hogy a mellékszereplők kidolgozottsága (jellem, háttértörténet) sem elhanyagolt, igazán élvezetessé teszik a művet. A mögöttes fekete humor ezt még tovább fokozza. A több műfajba is beilleszthető A sötét oldal összességében szórakoztató, jól megírt regény.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek