2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Társadalomtudományi gerontológia munkabizottság a MAB-ban

Társadalomtudományi gerontológia munkabizottság a MAB-ban

2017.június 28-án Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság alakult Miskolcon. A Munkabizottság a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának égisze alatt a Társadalomelméleti Szakbizottság keretein belül folytatja tevékenységét.

A Munkabizottság létrejöttének legfőbb indoka az a jelentős demográfiai változás, amely a múlt század végétől kezdődően nemcsak hazánkat, hanem gyakorlatilag az összes európai államot érintette. A korfa átalakulása és az időskorúak számának növekedése az egész társadalom számára jelent olyan komoly gazdasági és szociális kihívást, amely az idősödés kérdéseinek újra gondolását teszi szükségessé. A Munkabizottság egyik alapvetőcélkitűzése éppen ezértaz idősödés megítélésévelkapcsolatos paradigmaváltás érdemi elősegítése, átfogótudományos vizsgálata és gyakorlati tapasztalatainak összegzése. Az idősödés tudományának összetett jellege megerősíti a kutatás multidiszciplináris jellegének létjogosultságát, ezért a bizottságban egyaránt helye van a jogtudománynak, a filozófiának, az etikának, a nyelvtudománynak, a kommunikációelméletnek, a szociológiának, a pszichológiának, az egészségtudományoknak, a kulturális antropológiának és még folytathatnánk a sort.

A Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság tevékenységével, főbb kutatási irányainak kialakításával a gerontológia tudományos közéletbe történő regionális beágyazottságát kívánja elősegíteni. Emellett az új irányokat feltáró és a már meglévő területeket megerősítő kutatások egyaránt az aktív és méltóságteljes időskor megélését hivatottak szolgálni.2017 novemberében a Munkabizottság országos gerontológiai konferenciát szervez a miskolci MAB székházban, majd ezt követően kerekasztal beszélgetések és workshopok adnak keretet a további kutatásoknak, illetve egy-egy téma részletes megvitatásának.

A Munkabizottságnak jelenleg 16 tagja van, köztük három professzor, két habilitált egyetemi docens, valamint ismert kutatók és a Miskolci Egyetemen vezető pozíciót betöltő szakemberek. A Munkabizottság elnöki pozícióját Prof. Dr. Dinya Zoltán, titkári pozícióját Dr. Dobos László látja el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek