2021. 09. 25. szombat

Eufrozina, Kende
1 EUR 357 HUF
1 GBP 417 HUF

Trump kínai látogatásának eredményei

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön véget ért pekingi látogatásán Kína és az Egyesült Államok egy sor kereskedelmi szerződést kötött, illetve szándéknyilatkozatot írt alá, összesen 253,4 milliárd dollár értékben – tudatta a Magyar Békekör.
Ezzel együtt sem sikerült kiegyensúlyozni Kína Egyesült Államokkal szembeni aktív kereskedelmi mérlegét, mely évi 350 milliárd dollárra rúg. Az egyik legfontosabb megállapodásnak az alaszkai folyékony gáztermelésbe történő kínai beruházás számít 43 milliárd dollár összegben. 37 milliárd dollárért Kína 300 repülőgépet vásárol a Boeing-től, bár nem világos, vajon új gépekről van-e szó, vagy az összegben már korábban megvásárolt gépeket is feltüntettek.

Nagy volumenű megállapodás született bányaipari berendezések vásárlásáról a Caterpillar és a China Energy között. Ám pénzügyi részleteit nem ismerni.

Az amerikai cégek továbbra is falba ütköznek a kínai piac meghódítása terén. A Kínai KP közelmúltban megtartott XIX. kongresszusa úgy döntött, hogy könnyebbé teszik ugyan a külföldi tőkeberuházást, többek között a szolgáltatásokba, piacorientált reformokat hajtanak végre a pénzügyi rendszerben és a kínai valuta átváltási árfolyamában, de a stratégiai fontosságú gazdasági szektorokat nem engedik át külföldi cégeknek, hanem állami ellenőrzés alatt tartják, és erősíteni fogják az állami vállalatok szerepét.

„Őszintén megvallom, amit kereskedelmi téren máig elértünk, igencsak korlátozott eredmény” – vallotta be Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Trump látogatása végén.+++

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum