2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

X.Szakma Sztár fesztivál

X. SZAKMA SZTÁR FESZTIVÁL

Két első helyezés, két második és három harmadik – ez a „dobogós” mérlege az idei, jubileumi Szakma Sztár Fesztiválnak megyénk számára. A rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tizedik alkalommal rendezte meg április 24-26. között a Hungexpo területén. A fesztivál keretében a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára 41 szakmában tartották meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjét. Ugyanitt került sor a IV. SkillsHungary Nemzeti Döntőre, a nemzetközi szakmai versenyek – EuroSkills és WorldSkills – hazai válogatóinak döntőjére.

A 10. jubileumi fesztiválon Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédében elmondta: több újítást dolgoz majd ki és indít el a kormány a szakmai képviseletekkel, mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók.
A kormányfő hozzátette: tovább fejlesztik a szakmunkás ösztöndíjrendszert, ezt a hiányszakmákban már megkezdték, és megnyitják a tanulószerződés lehetőségét is.
A miniszterelnök azt javasolta a diákoknak, figyeljenek a gazdasági életre, mert a gazdaság igényei döntik el, ki fog már az iskolapadból elhelyezkedni és kinek az élete futhat esetleg egy rossz döntés miatt „vakvágányra”. Kijelentette: a gazdaság ma azt üzeni, hogy modern, a digitális korszakra felkészült, jól képzett, az európai kultúra és munkaetika iránt elkötelezett emberekre lesz szükség és több 10 ezer új informatikusra.
Orbán Viktor arról is biztosította a fiatalokat, hogy mindig ők lesznek az elsők, a Magyarország által nyújtott munkalehetőségeket nem adják át senkinek, sem vendégmunkásoknak, sem migránsoknak. A miniszterelnök kiemelte: késhegyre menő harc folyik a jó szakemberekért a vállalatok között Magyarországon, és ez a jövőben is így lesz. Aki akar, dolgozhat – tette hozzá. A munkahelyek száma nő, a bérek emelkednek, elsősorban azok számára, akik értenek a szakmájukhoz – mondta. Magyarországból az lesz, amivé önök teszik, derűs, jómódú, biztonságos, művelt és emelkedő haza, vagy helyben járó és hanyatló ország – mondta a miniszterelnök a diákoknak.
Parragh László, az MKIK elnöke a megnyitón kiemelte: ”a jó szakma felér egy diplomával”. Hozzátette: 2007-ben, az első döntőn még csak 11 szakmából tudtak válogatni, azóta sokat lépett előre az esemény. Idén az Euroskills és a Worldskills versenyzői is itt mutatják be tudásukat és a fiatal szakmunkások európai versenyét, az Euroskillst jövőre Budapesten rendezik meg – mondta.
A kamara elnöke felidézte: a rendezésért folyó versenyben Norvégiát sikerült legyőzni, amiben jelentős szerepet játszott, hogy a tavalyi versenyen a 28 európai országból pontszám alapján Magyarország az 5. helyet érte el. Parragh László elmondta, hogy idén az informatikában további szakképesítésekkel bővítették a vetélkedőt, már 6 szakmával szerepel a terület.
A záróünnepségen Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarországon a vállalatoknak egyre több jó szakemberre van szükségük, ezért hajlandók magasabb bért is fizetni a naprakész tudással rendelkezőknek. Az NGM államtitkára hangsúlyozta, a magyar gazdaság szempontjából alapvető kérdés a szakképzés, a rendszert a kormány a gazdaság igényeinek figyelembe vételével átalakította.
A szakképzés és felnőttképzés átalakítása folytatódik a gazdaság versenyképességének növelése érdekében – mondta Cseresnyés Péter. Az államtitkár a tervezett intézkedések között említette a vállalati képzési rendszerek kialakítását, a felnőttképzési szabályozás rugalmassá tételét, a munkáltatók szerepének növelését a feladatok ellátásában, emellett folyamatossá válik a képzési tartalmak fejlesztése, a gazdaság digitalizációjára való felkészítés.

Cseresnyés Péter kitért arra, hogy 2018-ban Budapest ad otthont az EuroSkills versenynek, a szakmák európai bajnokságának. A versenyre 28 országból 500 versenyzőt és felkészítőiket várnak, a fiatalok 34 hivatalos és 3 bemutatkozó szakmában versenyeznek. Magyarország várhatóan minden eddiginél népesebb, 25 fős versenyzői csapatot fog nevezni. A rendezvényre 2018. szeptember végén 80 000 látogatót is várnak a szervezők.
Parragh László, az MKIK elnöke a záróünnepségen kiemelte, hogy a magyar szakképzési rendszer átalakításának folyamatát végig kell vinni. Hangsúlyozta: a rendszerváltó országok közül először Magyarország rendez a térségben európai szakmunkásversenyt, ez pedig ránk irányítja a figyelmet, tovább erősíti a magyar szakképzést.
Parragh László szólt arról is, hogy az elődöntőkön 5255 tanuló vett részt, a döntőbe 102 oktatási intézményből 224 diák jutott. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők – idén a tanulók 86 százaléka – felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.
A Szakma Sztár Fesztivál záróünnepségén 41 szakmában hirdették ki az első három helyezettet, és köszöntötték a felkészítőket. A „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásaként 3 szakmában 3 versenyző vett részt a fesztiválon, ők a Miniszterelnökség különdíját vehették át. A rendezvényt tíz éve támogató szakiskolák, vállalatok jubileumi emléklapot kaptak.
Az elismeréseket Cseresnyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Parragh László, az MKIK elnöke, Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke, valamint Fekete Balázs, az MKIK kézműipari alelnöke adta át.
A fesztivált 15 ezer látogató kereste fel, a rendezvényre a területi kamarák szervezésében 200 autóbusszal mintegy 10 000 diák érkezett, több mint 70 százalékuk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolákból a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ meghívására további 5000 diák látogatott ki a fesztiválra.

NYERTESEK BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBŐL

KERESKEDŐ SZAKMÁBAN:
1.    helyezett
Szűcs Viktória Krisztina, kereskedő (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma)
2.    helyezett
Plósz Ágota, kereskedő (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma)
3.    helyezett
Kislászló Csaba, kereskedő (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma)

VILLANYSZERELŐ SZAKMÁBAN
1.    helyezett
Czinke Bence, villanyszerelő (SZSZC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)
VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ – VENDÉGLŐS SZAKMÁBAN
2.    helyezett
Rideg Martin, vendéglátásszervező-vendéglős (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma)
3.    helyezett
Kalász Ágnes, vendéglátásszervező-vendéglős (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma)

LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ SZAKMÁBAN
3.    helyezett
Molnár Tamás, logisztikai ügyintéző (MSZC Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma és Közgazdasági Szakgimnáziuma)

DÖNTŐSÖK VOLTAK
Orosz Anett, cukrász (Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakkollégiuma)
Bodolai Krisztián, kereskedő (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma) – 5. helyezett
Kislászló Csaba, kereskedő (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma) – 3. helyezett
Menyhárt Marcella, kereskedő (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma) – 6. helyezett
Nagy Dóra, kereskedő (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma) – 4. helyezett
Plósz Ágota, kereskedő (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma) – 2. helyezett
Szűcs Viktória Krisztina, kereskedő (MSZC Berzeviczy Gergely Szakg.) – 1. helyezett
Molnár Tamás, logisztikai ügyintéző (MSZC Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma és Közgazdasági Szakgimnáziuma) – 3. helyezett
Kocsa Bernadett, logisztikai ügyintéző (Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola Miskolci Tagintézménye) – 4. helyezett
Béres Judit, női szabó (SZSZC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)
Kalász Ágnes, vendéglátásszervező-vendéglős (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma) – 3. helyezett
Kupcsik Dávid, vendéglátásszervező-vendéglős (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma) – 5. helyezett
Rideg Martin, vendéglátásszervező-vendéglős (MSZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma) – 2. helyezett
Czinke Bence, villanyszerelő (SZSZC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) – 1. helyezett
Huszin Ádám, villanyszerelő (SZSZC Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)

EUROSKILLS 2018 válogató

A szakmák európai versenyének, az EuroSkills-nek a hazai válogatóját is a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezték. Ezen a megmérettetése a Miskolci SzC Ferenczi Sándor Szakgimnáziumából két tanuló vett részt ápolás és gondozás szakmában:
Varholik Dávid és Varga Fanni.

A válogatóverseny döntőjét Varholik Dávid nyerte, így ő képviseli majd hazánkat a nemzetközi mezőnyben a 2018. évi EuroSkills-en Budapesten.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…