2024. 05. 8. szerda

Mihály
1 EUR 389 HUF
1 GBP 452 HUF

Április Zöld Sajtóreggeli

Csütörtöki Zöld sajtóreggelinkről nagy örömünkre az Európa, a Szent István, a Csillagpont és Civil Rádió is tudósításokat készített, míg az Észak-Magyarország Szerkesztősége képviselte az írott sajtó érdeklődését.  A közös reggeli során a hagyományt folytatva civil környezetvédő szervezetek és intézmények munkatársai adnak háttér információkat, tájékoztatást a közelmúlt, vagy közeljövő eseményeiről, folyamatairól a helyi média számára.

Az elhangzott témákból:

1. A bükki hóvihar okozta károkról, a helyreállítás tervezett folyamatairól Bozsó Gyula – Északerdő Zrt. adott tájékoztatást. Felhívta a figyelmet arra, hogy az 500 és 700 m közötti régiókban a közutak megtisztítása, járhatóvá tétele az elsődleges, melyeket mára sikerült részben szabaddá tenni – azonban azokon egyelőre csak korlátozott forgalom engedélyezett (lakcím kártyával, rendőri irányítás mellett). Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a továbbiakban is mindenkit arra kér, hogy a hótöréssel érintett erdőterületeken, turistaútvonalakon ne tartózkodjanak a károk elhárításáig! A lombokra rakódott hó miatt folyamatos a még álló fák gyökérszakadása is, ami még napokig, hetekig is kockázatot jelenthet a már megtisztított útvonalakon is, a turista útvonalakon. Folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán, azonban az érintett terület nagysága miatt elhúzódó helyreállításra lehet számítani, még a károk mértékének pontos megállapítása is heteket vesz igénybe.

Bővebben: https://www.facebook.com/ESZAKERDO/?pnref=story

2. Tájékoztató az Élet forrás című, három éves projekt terveiről:

Mind a gömöri, mind a miskolci színhelyeken a már bevált, és jól ismert programokon túl, új tevékenységekbe is bekapcsolódhatnak a fenntartható életmód iránt érdeklődők. Így például Gömörben a nagyobb rendezvények mellett (hagyományőrző napok, néptánc tábor, gombakiállítás) új színfolt lesz a gömöri családi napok és kirándulások eseménysorozata, tájékoztatta a vidéki tervekről az újságírókat Vigh Andrea munkatárs.

Miskolcon, a támogatásnak köszönhetően folytatódnak a természetismereti táborok, ismét lehet jelentkezni a városi öko napközikbe, kincskereső műhelymunkákra, és sokakat várnak az őszi, mobilitási rendezvényekre is. Mindkét helyszínen érdemes a klub programokba becsatlakozni, hiszen eddigi is sikeresek voltak az éltető élelmeket és feldolgozásukat bemutató főző klubok, melyek most például kiegészülnek a tini konyha programokkal, melyekről F. Nagy Zsuzsanna adott részletes információkat.

Ismét támogatást nyert a Parasztwellness, a vidéki élet munkáit gyakorlatban elsajátítható önkéntes program. Az alapítvány munkáját nagymértékben segítő önkénteseket ezen túlmenően ihletadó tea délutánokra, játéknapokra, filmklubokra várják. Toborzó programokon kívül, a jelentkezők számára lehetőséget biztosítanak az ön- és esélyegyenlőségi képzéseken való részvételre.

Sajtóközlemény: https://www.facebook.com/OkologiaiIntezetAlapitvany/?fref=ts

3. Családokkal a fülemlék éjszakáján

A Magyar Madártani Egyesület  a hétvégén (április 29-én, 7-13 óra között madárgyűrűzésre várja az érdeklődőket a Hámori-tónál, de már készülnek a május 12-én, 17,30-kor kezdődő Flemlék éjszakája című közkedvelt programra is. Helyszíne a Miskolc-Tapolcai Park, s a Barlangfürdő előtti sétánynál lehet csatlakozni a csoporthoz. Program: Odú telep ellenőrzés, madárhang hallgatás, madárgyűrűzés. Ezen túlmenően a hosszabb távú tervek között a 2017.07.22 – 08.05 között sorra kerülő IV. Tiszalúci Madárgyűrűző Táborra is felhívták a figyelmet, ahol a tábor közelében, a nádas és bokros terület madarai is a hálóba kerülhetnek.

Bővebben: Somoskői Péter 30/2070-225

http://www.hirado.hu/2017/04/25/indul-a-fulemulek-ejszakaja-orszagos-rendezvenysorozat/

4. A Factory Aréna is zöldíti programjait, hiszen a Májusi Bogaras Napokra (május 12-26), a Factory Gyermeknapra és nyolc tematikus táborukra is lehet már jelentkezni.

Bővebben: Egri Zsuzsa, factoryarena@gmail.com, https://www.facebook.com/factoryarena/?fref=ts

F.Nagy Zsuzsa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek