2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Hét városban bővül információs pontokkal a Játék határokkal program

Hét városban bővül információs pontokkal a Játék határokkal program

A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet friss internetes felmérése szerint sokan még mindig csak rossz szokásként tekintenek a szerencsejáték-függőségre – pedig ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, az ebben szenvedők egyedül ritkán képesek kiutat találni. Nekik segítenek a Játék határokkal nevű függőség-ellenes program részeként létrehozott információs pontok, amelyek 7 magyar városban kezdik meg működésüket. A nemzeti lottótársaság és a karitatív szervezet közös, 2012 óta működtetett Játék határokkal elnevezésű függőség-ellenes programja idén újabb fontos szolgáltatással bővítette tevékenységét. Hét városban (Budapest, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Orosháza, Sopron, Kaposvár) alakítottak ki olyan információs pontokat, amelyek segítséget nyújthatnak az érintetteknek és a családtagoknak, rokonoknak egyaránt. Az információs pontok elsődleges célja, hogy tájékoztatást nyújtsanak azon intézményekről, szervezetekről, ellátó helyekről, melyek a probléma kezelésében kompetensek. Nem kezelés-ellátást biztosítanak, hanem a megfelelő helyre szeretnék közvetíteni az érdeklődőket; mindehhez egységesen kialakított sztenderd szerint nyújtanak szolgáltatásokat az Ökumenikus Segélyszervezet intézményrendszeréhez kapcsolódva.

A programban résztvevő partnerek szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon beszámoltak legfrissebb kutatásuk részleteiről, a program eddigi tapasztalatairól, az információs pontok működéséről és jövőbeni terveikről.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: Az öt évvel ezelőtt megkezdett együttműködést a folyamatos fejlődés és bővülés jellemzi. A Debrecenben pilot-ként indult Játék határokkal prevenciós és szemléletformáló program további települések iskoláiban is megjelent, melynek jelentősége, hogy olyan fiatalok ezreinek figyelmét hívta fel a szerencsejáték-függőségre, akik a legveszélyeztetettebb korosztályba tartoznak.

Friss megállapításokat emelt ki egy közelmúltban lezajlott kutatásból Tordy Zsuzsanna, a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke. 1000 főt kérdeztek meg online, és a válaszokból kiderült, hogy:

A szerencsejáték–függőséget közepesen súlyos problémának látják a magyarok
A válaszadók többsége (61%) jártasnak véli magát a szerencsejáték-függőség témájában.
Ugyanakkor, a hazai lakosság tájékozottságáról alkotott képet igencsak árnyalja az a tény, hogy a megkérdezettek majdnem fele még mindig inkább rossz szokásnak tartja ezt a függőséget, és nem komoly betegségnek.
Ha viszont a saját hozzátartozójuk válna függővé, a válaszadók elsöprő többsége, 87%-a igényelne szakértő segítségét.  
De a segítség megtalálásához is segítség kell. Öt megkérdezettből négy válaszadó nem tudott említeni magától olyan személyt vagy szervezetet, ahova segítségért fordulhatna.
Tízből kilenc honfitársunk fontosnak tartja a témához kapcsolódó információs pontok felállítását.

„Egyértelművé vált a Szerencsejáték Zrt. számára, hogy tovább kell bővítenie a szenvedélybetegség elleni küzdelem eszköztárát. Közelebb kell vinni a segítséget az érintettekhez. Ezen az úton indulunk most el, amikor a partnerünkkel összefogva a Játék határokkal programot információs pontok létrehozásával egészítjük ki.”- tette még hozzá a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke.

Hozzátette: a vállalat év elején megszerzett felelős játékszervezői minősítése – csakúgy, mint a már korábban megszerzett hasonló nemzetközi elismerés – tovább ösztönzi a társaságot, hogy folytassa a játékfüggőség megelőzésére irányuló tevékenységét. Az Ökumenikus Segélyszervezettel közös program iskolai prevenciós részét az új tanévben is folytatják, emellett tervezik a játékfüggőséggel kapcsolatos információs portál, a maradjonjatek.hu megújítását is, valamint a témához kapcsolódó pályázatokkal és kampányokkal is jelentkeznek majd az év folyamán.

Az információs pontok előzményeiről és működéséről Figeczki Tamás szakmai vezető, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa számolt be. A szakember szerint bár a kóros játékszenvedély az addikciók körébe sorolható, azonban ma Magyarországon a függőség alatt még mindig elsősorban az alkohol- és drogfüggőséget értik. Míg az utóbbi problémák kezelésére egy szélesebb intézményrendszer épült fel, addig a szerencsejáték-függők számára csak nehezen érhető el speciális terápia.  A Játék határokkal program a prevencióra és az érzékenyítésre helyezi a hangsúlyt, elsősorban az iskolás fiatalok bevonásával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…