2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Villámkérdésekkel, fogalmazásokkal készülnek a pénzügyi vetélkedő nevezői

Villámkérdésekkel, fogalmazásokkal készülnek a pénzügyi vetélkedő nevezői

A szülők még sok családban nem vonják be gyermekeiket a pénzügyi tervezésbe

A Bank által nyújtott oktatási segédanyagon túl villámkérdésekkel, fogalmazásokkal, játékos párbeszédekkel készítik fel a diákokat a pedagógusok a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre.

A megkérdezett tanárok szerint a szülők többsége nem vonja be a gyerekeket a családi költségvetés tervezésbe, a pénzügyi döntések meghozásába. A Bank szerint ugyanakkor a pénzügyi oktatást játékos formában, minél előbb érdemes elkezdeni, és ebben a pedagógusok mellett a szülőknek is nagy szerepe van.

 Január 31-ig lehetett jelentkezni az általános iskolás csapatoknak a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre. Az csak február végén derül ki, kik jutottak be a középdöntőbe, a diákok a felkészítő pedagógusok irányításával addig is gőzerővel készülnek a megmérettetésre.

 A körülbelül ezer főt számláló, a román határ mellett fekvő kistelepülés, Penészlek iskolájából idén először nevezett két csapat. „A felsősök nagyjából tisztában vannak az alapokkal, de az alsósoknak minden információ új” – mondta Hajdu Henrietta, az Általános Iskola Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Penészleki Tagintézmény pedagógusa. „Penészlek hátrányos helyzetű település, és bár vannak itt is jómódú emberek, a legtöbb szülő a négy általánost se végezte el. A gyerekeknek otthon senki nem tud segíteni a felkészülésben, az internetet is csak az iskolában tudják használni, mert nincs számítógépük. Emiatt a teljes felkészítés rám és a kolléganőmre hárul. Megnéztük az Ez kész, pénz! DVD-t, emellett előadásokat tartunk a gyerekeknek a különböző pénzügyi fogalmakról. Hetente kapnak házi feladatot, fogalmazásokat kell írniuk, párbeszédeket összeállítani, villámkérdésekkel is teszteljük a tudásukat. Nagyon lelkesek” – tette hozzá a tanítónő.

 

Szintén először neveztek a versenyre a budapesti, 6. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola tanulói, akik 9 csapattal jelentkeztek a vetélkedőre. „Sajnos a gyerekeket nálunk sem vonják be a szülők a pénzügyi tervezésbe, a felkészülésben sem segítenek a családok, emiatt egyes fogalmakat nehezen értenek meg. Az alsó tagozatosoknak nehéz elvonatkoztatniuk, emiatt például a pénztervezés kemény feladatnak bizonyult a számukra. A téma nagyon érdekli őket, tátott szájjal nézték végig a DVD-t” – mondta Katonáné Burián Marianna pedagógus, aki nagyon hasznosnak tartja a pénzügyi vetélkedőt, mert segítségével gyakorlati tudást kapnak a gyerekek.

 

„A K&H Bank éppen azért hívta életre négy évvel ezelőtt a pénzügyi vetélkedőt, mert úgy tapasztaltuk, hogy a fiatalok sem az iskolában, sem otthon nem kaptak pénzügyi képzést Szerencsére az évek során javult a helyzet, ma már az alaptanterv része a pénzügyi oktatás is, illetve a visszajelzések szerint azokban az iskolákban, ahol évről évre újra neveznek a versenyre, a szülőket is egyre jobban be tudják vonni a felkészítésbe a pedagógusok. Van olyan nevező csapat, ahol idén már egy szülő vállalta a felkészítő szerepét. Nagy örömünkre szolgál, hogy távolabbi kistelepülésekre is eljutott már a vetélkedő híre, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban, játékos formában részesüljenek pénzügyi oktatásban annak érdekében, hogy felnőve maguk is tudatos pénzügyi döntéseket tudjanak majd hozni” – mondta Horváth Magyary Nóra, a a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek