2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Oroszlán és pillangó lesz az idei farsang slágere

A szülők fele inkább készen veszi a farsangi jelmezt
 A legtöbb farsangi jelmez idén is a nagy klasszikusok – például tündér, cowboy, oroszlán – közül kerül ki, de a JátékNet.hu Webáruház felmérése szerint a gyerekek egyharmada valamilyen aktuális mesehős – pl. Monster High figurák és Pókember – alakját ölti magára.
A legtöbb szülő készen vásárolja a farsangi jelmezt gyermekének – derül ki a JátékNet.hu Webáruház felméréséből. A közel 800 válaszadó 46 százaléka teljes szettet vesz, további 17 százalék pedig a kiegészítőket szerzi be készen. Mindössze a megkérdezettek egynegyede szokta otthon megvarrni a farsangi maskarát, míg egytizede ismerősöktől kéri kölcsön. Akik otthoni varrásra adják a fejüket, azok is inkább csak kisebb átalakításokat végeznek: mindössze a megkérdezett szülők 12 százaléka mondta, hogy akár a teljes jelmezt is elkészíti.
Egy jelmezre általában legfeljebb 5000 forintot szánnak a családok, mindössze 15 százalék fordít többet ilyen célra. „Jó hír a szülőknek, hogy már akár 3000 forintért is komplett szetteket lehet kapni, a nálunk legkeresettebb fiú és lány jelmez (oroszlán és pillangó) is ebből a kategóriából kerül ki” – mondta el Bognár Ákos, a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója. Farsang után a szülők többsége megőrzi vagy ismerősnek ajándékozza a jelmezt, mindössze 9 százalékuk szokta azt eladni, míg a kukában gyakorlatilag egyetlen jelmez sem végzi.

Michael Jackson is farsangozna, ha a szülők döntenének

Szerencsére a farsang a magyar családokban nem konfliktusforrás: a jelmezt többnyire a szülő és a gyermek együtt szokta kiválasztani. Azok a szülők, akik ha egyedül döntenének, szívesen választanának más maskarát, elsősorban az örök klasszikusokból – mint a cowboy, a hercegnő, az oroszlán vagy a katica – válogatnának. Érdekesség ugyanakkor, hogy több olyan szülő is volt, aki ha tehetné, Monster High figuraként látná szívesen gyermekét, és akadt, aki Michael Jackson vagy Frida Kahlo jelmezt választana csemetéjének.
A gyerekek is szeretik a klasszikusokat: kétharmaduk választott az idei farsangra hagyományos maskarát, míg közel egyharmadukat valamilyen mese vagy film ihlette meg. A mesék közül a legnépszerűbb idén a Monster High, a hercegnők közül Aranyhaj, míg a szuperhősök között Pókember az abszolút kedvenc. Sokan választottak még maguknak jelmezt a Star Wars karaktereiből is. „A beöltözöttek között lesz kékszörny és több Angry Bird is, de az egyik legérdekesebb talán, hogy három fiútestvér háromfejű sárkánynak öltözik be együtt” – emelt ki néhány különlegességet Bognár Ákos.

Amikor mi még kislányok és kisfiúk voltunk

A felmérés arra is választ keresett, hogy a mai felnőtteknek mi volt a legemlékezetesebb gyermekkori jelmeze. „Sokaknak fűződik kedves emléke például Piroskához és Ludas Matyihoz, a hercegnők között pedig Hófehérkét említették többen. De számos, ma már klasszikusnak számító mesehős (például Frakk, Pampalini, a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász vagy a Pompomból ismert Picúr és Radírpók) ihlette jelmezt is többen felidéztek – mondta el Bognár Ákos. – A legkülönlegesebb gyerekkori öltözéknek mégis Munkácsy Mihály: A lila ruhás hölgyet találtuk.”

Őrizzük a hagyományokat

A megkérdezett szülők elmondása szerint a farsangi szokások közül sok ma is él. A válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a gyermekük iskolájában, óvodájában zenés bált tartanak ilyenkor, egyharmaduk elmondása szerint pedig ez alkalomból tipikus farsangi játékokat – például székfoglalót vagy farsangi fánk evő versenyt – is játszanak a gyerekek. A jelmezverseny is elterjedt, és gyakran öltöznek be csoportosan a gyerekek. „A közös szereplés összekovácsolja a közösségeket, nem véletlen, hogy a szülők gyermekkori kedvenc jelmezei közül több is hasonló élményhez kapcsolódik. Voltak, akik százlábúnak vagy afrikai bennszülötteknek öltöztek be csoportosan, de olyan osztály is, akik a versegyházi asszonykórust jelenítették meg” – jegyezte meg Bognár Ákos.
A kreativitás is szerepet kap farsangkor: a válaszadók közel 8 százaléka mondta, hogy az iskolájukban a gyereküknek verset is kell írnia az általa megformált karakterhez.

A felmérés hátteréről
A JátékNet.hu Magyarország legnagyobb forgalmú játékwebáruházaként végzett felmérést vásárlói körében a farsangi jelmezválasztással kapcsolatban. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2014. január 27. és 31. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei közel 800 magyar lakos válaszain alapulnak.

A JátékNet.hu Webáruház legkeresettebb jelmezei a 2014-es farsangi szezonban
Top 5 legkeresettebb fiú jelmez
1. Oroszlán
2. Ninja
3. Csontváz
4. Kalóz
5. Bohóc

Top 5 legkeresettebb lány jelmez
1. Pillangó
2. Hercegnő
3. Kis méhecske
4. Pomponlány
5. Virágtündér

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek