2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

“Versünnep” Kazincbarcikán

86 határon túli, összesen pedig 132 versenyző vett részt a XVI. Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyen.

A rendezvénynek hagyományosan a Dózsa György Tagiskola adott otthont, ahol a felkészítőkkel, szülőkkel együtt közel háromszázan vettek részt a megnyitó ünnepségen.

– A magyar nemzet ma nyelvében egyesült, hiszen határon innen és túl élők együtt ünnepelnek, ezért igazi “versünnep” ez a nap – mondta köszöntőjében Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

– Ma kiderül, hogy az idegen környezetben, más országban hogyan lehet tudják megőrizni az anyanyelvet, ami erős kapocs az itt lévők között. A versmondáshoz három dolog kell; a fej, ami megérti, hogy a költő mit szeretett volna kifejezni, a szív, ami érzelemmel megtölti mindezt és a száj, ami tolmácsolja a szeretett művet – tette hozzá Kiss László, aki igazán eredeti köszöntőt mondott.

A versenyre a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma, a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás, valamint az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ közös rendezésében került sor.

– Nagyon örömteli, hogy idén is rengeteg határon túli gyerek érkezett – mondta a főszervező Dienes Mária.

– Vannak versenyzőink Erdélyből, Kárpátaljáról és Szlovákiából, illetve Kazincbarcika és Encs kistérségének legjobbjai vesznek részt még a nemzetközi szavalóversenyen. Az eltelt évek bizonyítják, hogy szükség van arra, hogy a legjobbak egy rendkívül színvonalas verseny keretében mérjék össze tudásukat. Rendezvényünk emellett lehetőséget ad a különböző iskolák közötti kapcsolatok kiépítésére, és a szakmai tapasztalatcserére is a települések pedagógusai között – mondta a Kazincbarcikai Egyesületek Fórumának elnöke.

A versenyen hat, egyenként három tagú zsűri előtt adták elő a különböző műveket a gyerekek, vers, illetve próza kategóriában. A zsűritagok szerint rendkívül színvonalas volt a verseny, rengeteg tehetséges és jó előadót hallottak, sokszor komoly fejtörést jelentett a helyezések eldöntése. A résztvevők valamennyien emléklapot kaptak, a legjobbak pedig felkészítőikkel együtt értékes könyvjutalmakat vehettek át a nap végén, az ünnepélyes eredményhirdetésen. A XVI. Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny zárszavát Érsek-Csanádi István, az Észak-Magyarországi Színjátszó Egyesület elnöke mondta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek