2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • A Magyar Kórházszövetség sztárokkal küzd egészségünk megőrzéséért

A Magyar Kórházszövetség sztárokkal küzd egészségünk megőrzéséért

Dobó Kata, Görög Zita és Gianni az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM nagyköveteiként segítik az egészségmegőrzés ügyét

A Magyar Kórházszövetség az Érthetően Az Egészségért Alapítvánnyal együttműködve 2011. március 23-án országos programsorozatot indított “ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT” címmel, amely során nyílt egészségnapokat, tematikus kiállításokat valamint orvosi továbbképzéseket rendeznek két budapesti és hat vidéki kórházban. A program középpontjában a prevenció, az egészséges táplálkozás, illetve a betegek terápiás együttműködésének javítása áll. Dobó Kata, Görög Zita és Gianni Annoni az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM nagyköveteiként segítik az egészségmegőrzés ügyét. A programsorozat 2011. április 19-én, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban folytatódik.

Az egészségtudatosság, az egészségmegőrzés egyre szélesebb társadalmi rétegek számára kezd fontossá válni, azonban a prevenciónak hazánkban egyelőre nincs megfelelően kidolgozott, összehangolt stratégiája, ezért átfedések és hiányosságok tapasztalhatók. A hiányosságokat felismerve a Magyar Kórházszövetség az Érthetően Az Egészségért Alapítvánnyal együttműködve országos programsorozatot indított “ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT” címmel, amely során egyszerre és összhangban működik együtt az egészségügyi ellátórendszer valamennyi képviselője (orvos, kórház, betegszervezet, szakápoló stb.). Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM célja a megelőzéssel, az egészségmegőrzéssel, a betegek terápiás együttműködésével, valamint a gyermekek és felnőttek táplálkozási szokásaival kapcsolatban tájékoztató programok szervezése. Cél továbbá, hogy az egészségmegőrzés szemléletét összetett formában juttassák el az egészségügyi rendszerben dolgozókhoz és a lakossághoz egy időben.

A programsorozat a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban folytatódik, amelynek főigazgatója, Dr. Csiba Gábor, a Programban vállalt szerepükről elmondta: „Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMHOZ azért csatlakoztunk örömmel, mert számunkra is kifejezetten fontos, hogy visszajelzéseket kapjunk a betegek részéről és felmérjük igényeiket. Ha negatív információt kapunk, azt kivizsgáljuk, a pozitív véleményeket pedig eljuttatjuk kollégáinkhoz, ezzel is ösztönözve őket a „betegbarát” viselkedésre. Azért is tartottuk fontosnak a csatlakozást, mert ebben a Programban kórházunknak kiváló lehetősége nyílik arra, hogy bemutassuk szolgáltatásainkat és információkat juttassunk el betegeink részére. Továbbá módunk lesz bemutatni egyedülálló kezdeményezésünket, a Csillagpont Rádiót, amelynek célja, hogy az egészséges életmóddal, betegségekkel, az egyes betegségek gyógymódjaival, és az e téren végzett kutatásokkal kapcsolatos információk és hírek közzétételével segítse a B.-A.-Z. Megyei Kórházban kezelt betegeket, valamint az ottani egészségügyi dolgozókat.”

Kovács Péter, az Egészségügyi Média Szövetség alelnöke elmondta, Szövetségük kiemelten fontosnak tartja a betegedukációt, ezért csatlakoztak az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMHOZ. „Számunkra természetes volt, hogy az előző évek gyakorlatához hasonlóan, az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM során is segítsük az Érthetően Az Egészségért Alapítványt és partnereit, várótermi és kórházi plakátjainkkal. Ezek a felületek az egészségmegőrzés üzenete mellett a kórházak szolgáltatásainak és pozitív híreinek bemutatására is alkalmasak. Ezért oly módon segítünk, hogy a Program és a kórházak üzeneteit térítésmentesen juttatjuk el a betegekhez, így az érdeklődők releváns információhoz juthatnak a kórház szolgáltatásairól és az egészségmegőrzés lehetőségeiről. Azt valljuk, hogy az általános egészségügyi állapotok javulásához szükség van tudásra, ahhoz információra, és az információk hatékony továbbításához alkalmas felületekre. Végső soron az egész folyamat nem szól másról, mint, hogy segítsünk a betegeken.”

A Program ügyét olyan sztárok támogatják, mint Dobó Kata, Görög Zita és Gianni, akik az egészséges életmód fontosságára és a betegek terápiás együttműködésének jelentőségére kívánják fölhívni a figyelmet.

Gianni Annoninak a szervezete jelzett, hogy változtatnia kell életmódján, és személyes példáján keresztül szeretne üzenni az embereknek. „Az elmúlt évben sajnos több jelzést is adott a szervezetem arról, hogy jobban oda kellett volna figyelnem magamra. Részt vettem egy teljes kivizsgáláson ahol közölték velem, hogy nincs kizárva, hogy daganatos betegségben szenvedek. Nagyon megijedtem attól, hogy rákos lehetek, ezért azonnal letettem a cigarettát!” Azóta a műsorvezető eredményei negatívok lettek, de az ijedtség okozta trauma megváltoztatta életét.

„Ez az eset rádöbbentett arra, hogy nem attól leszek férfi, ha csak akkor megyek el orvoshoz, amikor már nagyon fáj valami. A megelőzés és, hogy haza tudjak menni a családomhoz sokkal fontosabb. Azért csatlakoztam az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAMHOZ – ahol Dobó Kata színésznővel és Görög Zita modellel együtt vagyunk nagykövetek – hogy felhívjuk az emberek figyelmét az egészséges életmód fontosságára. Szeretnénk bebizonyítani, hogy ez alapvetően nem pénztárca kérdése, hanem sokkal inkább a szemléleté. Úgy gondolom, ha nekem sikerült, akkor mások is tudnak tenni egy lépést egészségük megőrzése érdekében” – összegezte Gianni.

Az ÉRTHETŐEN AZ EGÉSZSÉGÉRT PROGRAM szeretne lehetőséget biztosítani mind az orvosoknak, mind a betegeknek, hogy elmondhassák javaslataikat, valamint tudást szerezzenek arról, hogy miként lehet hatékonyabb az együttműködésük, ezzel elősegítve a kölcsönös megértést, és a jobb kommunikációt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek