2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

Véget ért a Mozaik Múzeumtúra

Hét hónappal ezelőtt indult útjára Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerűsítő programja, a Mozaik Múzeumtúra, amelynek elsődleges célja a hazai múzeumok és kiállítóhelyek ismertségének növelése volt. Az eredetileg négy hónaposra tervezett, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a nyári hónapokra is meghosszabbított program legnépszerűbb eleme az országos matricagyűjtő játék volt, amelynek keretében a résztvevők a kulturális élmények mellett a garantált ajándékokat is begyűjthették.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által koordinált, a Nemzeti Kulturális Alap 130 millió Ft-os támogatásával és az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai közreműködésével megvalósuló program formabontó eszközökkel igyekezett ráirányítani a közönség — főként a fiatalok — figyelmét a hazai múzeumok és kiállítóhelyek sokszínű kulturális kínálatára.
A program keretében készült el a 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon című, hiánypótló reprezentatív kiadvány, valamint a Mozaik Múzeumtúra mobil applikáció. A látványos fotókkal illusztrált kötet az intézményekkel kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtötte egybe, míg az alkalmazást letöltő felhasználók a közösségi oldalon is bejelentkezhettek egy-egy múzeumból, és folyamatosan bővíthették virtuális gyűjteményüket. A gyűjtőjáték, a kiadvány, valamint a mobil applikáció mellett igen népszerű volt a program közösségi oldala is: a Mozaik Múzeumtúra Facebook-profilját és az ott megjelenő, a hazai múzeumokat és kiállítóhelyeket népszerűsítő bejegyzéseket több mint 16 ezer követő kísérte figyelemmel.
A program — a területen formabontónak számító marketingeszközök mellett — az oktatás, a média és a civil szféra képviselőivel összefogva népszerűsítette a hazai múzeumokat. A Mozaik Múzeumtúrát ismert személyiségek zenészek, költők, színészek is támogatták. A program szóvivője, Rátonyi Krisztina mellett „múzeumtúrázott” többek között Pál Feri atya, Hien, Gundel Takács Gábor, Szente Vajk és Kovács András Péter is.
Szintén nagy sikert aratott az Éjszaka a múzeumban című fotópályázat, amely ugyancsak a program keretében — elsősorban a középiskolások körében — népszerűsítette a múzeumlátogatást. A pályázatra múzeumok előtt, illetve múzeumokban készített osztályképekkel lehetett jelentkezni. Összességében közel ezer fiatal volt versenyben azért, hogy megnyerje a Múzeumok Éjszakájára időzített álom-osztálykirándulást; nem egy esetben egész városok mozdultak meg a szavazatok begyűjtése érdekében.
A program Facebook-profilja és hivatalos honlapja a szeptember elsejei zárás után is aktív marad, programajánlók, fotók és érdekességek várnak ezután is minden látogatót. A Museum.hu oldallal együttműködésben a felületeken heti rendszerességgel jelennek meg négy állomásból álló túrajánlatok. Az útvonalak a Mozaik Múzeumtúra programban részt vevő, egymáshoz közel található múzeumok és kiállítóhelyek felkeresésének sorrendjére vonatkozó – hasznos szócikkekkel, látványos fotókkal, térképpel kiegészített – javaslatokat tartalmaznak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk együtt a gyermekekért!
A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület…

További cikkek