2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

Tovább erősödnek a magyar-macedón üzleti kapcsolatok

Egyre több tőkekihelyezésben érdekelt magyar cég élhet a bővülő magyar-macedón gazdasági kapcsolatok nyújtotta lehetőségekkel. A mai, Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által szervezett üzleti fórumon a macedón kormánytagokkal folytattak kétoldalú tárgyalásokat a résztvevők. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes beszédében kiemelte: „A Nyugat-Balkán ideális terület a kkv-k külgazdasági fejlesztésére.”
Macedónia jelenleg hazánk legfontosabb exportpartnerei között foglal helyet, a balkáni ország jelentős Magyarország számára mind a termékforgalom, mind az import szempontjából is. Emellett már évek óta a magyar tőkekihelyezés egyik fontos célországa, 2012-ben a 15. legfontosabb befektetési célpont volt.

A Macedóniába irányuló magyar export 2013-ban elérte a 114,2 millió eurót, az import 24%-os növekedéssel 6,5 millió euróra nőtt, míg a termékforgalom 120,7 millió euróra rúgott ugyanebben az időszakban.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 2014 júliusában nyitotta meg szkopjei külképviseletét, ezt követően pedig a kereskedelmi kapcsolatok több vonalon is elindultak. E dátumhoz köthető a baromfihús és egyéb magyar élelmiszeripari termékek exportja a legnagyobb macedón áruházlánc részére, valamint az orvosi műszerek szállítása és a csillámpala reexportja is. Továbbá előkészület alatt áll a vetőmagok és a mezőgazdasági gépek értékesítése, a baromfitenyésztő technológiák közös fejlesztése, de várható együttműködés az ásványvízgyártás és energetikai beruházások területén is. Emellett kilátásba helyeztek hulladékgazdálkodási és szennyvíztisztítási projekteket is.

Jelenleg olyan cégek tevékenykednek a balkáni országban, mint például a macedón állami energetikai vállalattal együttműködő MVM OVIT, vagy a távhővezeték-hálózat kiépítésében érdekelt Isoplus Kft. A legjelentősebb együttműködő cégek között említhetjük a Magyar Telekom, a FORNETTI és a Trigránit nevét is.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. az egyre növekvő mutatókra alapozva kínál potenciált a cégeknek arra, hogy üzleti fórum keretében, személyes tárgyalások nyomán élhessenek a tőkekihelyezés lehetőségével.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Debrecen Business Forum 2024
A Kelet-magyarországi régió fejlődésének új perspektíváiról csaknem 300 üzleti szereplő - köztük a legnagyobb multinacionális vállalatok hazai vezetői…

További cikkek