2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Váncza Emma panorámaképe a Hámori-tóról

2016 februárjában került újra napvilágra az a Herman Ottó Múzeum tulajdonában lévő panorámakép, amely a Hámori-tavat és annak környékét ábrázolja.
Mérete ekkor 120,5 x 40 cm volt, 5 részletből összeragasztva.

A felvételt Váncza Emma (1863. december 21. – 1943. december 15.) miskolci születésű fotográfusnő készítette, aki saját korában szülővárosa egyetlen fotográfusnője volt, és akinek előkelő műterme 1880 és 1912 között működött.
A női fotográfusok tevékenysége ebben az időszakban országos szinten is igen nagy ritkaságnak számított, de ekkor még világviszonylatban is csak nagyon kevés fotográfusnő tevékenykedett.
Váncza Emma munkáival több országos kiállításon is szerepelt, ahol munkáit rendszeresen siker koronázta. Azonban a legnagyobb elismerést az „1896-iki ezredéves országos kiállitás” „Millenniumi nagy érmének” odaítélése hozta meg számára.
A kiállításon nagy feltűnést keltett diósgyőri és Hámor környéki panorámaképeivel, ahol nemcsak műteremben készült felvételeket, hanem a természetes táj szépségeit megörökítő fotográfiákat, mesteri módon illesztett és kézzel utólag színezett panorámaképeket is kiállított, amelyekkel ráadásul nő létére a férfiak által uralt szakmai mezőnyben a „Millenniumi nagy érmet” is elnyerte.
Váncza Emma panorámaképei közül napjainkban már csak egyetlen, − azonban nemcsak helytörténeti szempontból fontos, hanem a magyar fotográfia történetében is páratlan értékű − eredeti panorámakép létezéséről van tudomásunk, amelyet a Herman Ottó Múzeum Fotográfiai Gyűjteménye őriz.
Sajnálatos módon a múltban a fényképre több alkalommal műtárgy helyett illusztrációs kellékként tekintettek, emiatt az különböző sérüléseket szenvedett.
Napjainkban ezzel szemben a műtárgyak védelmét és állományvédelmét (megelőző műtárgyvédelmét) fontos feladatunknak tartjuk.
2017 áprilisában a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma által kiírt, egyedi dokumentumok restaurálására vonatkozó felhívásra pályázatot nyújtottunk be, melyre támogatást nyertünk.
A restaurálási munkálatok befejeződtek, melynek során a panorámakép egykor különválasztott darabjainak újbóli összeillesztése is megtörtént, ezáltal a mérete 138,5 cm széles és 40 cm magas lett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek