2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Utoljára kalákáznak a diósgyőri várban

Július 7-én kezdődik Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei rendezvénysorozata.
Ismét megtelik zenével, tánccal, mulatsággal Miskolcon a diósgyőri vár: Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei rendezvénysorozatát, a Kaláka Fesztivált július 7-én immár 32. alkalommal rendezik meg, idén valószínűleg utoljára ezen a helyszínen.

A hagyományosan július második hétvégéjén sorra kerülő esemény valószínűleg utolsó alkalommal szerepel a megszokott helyen, a diósgyőri régi várban, az épületet ugyanis felújítás miatt átmenetileg bezárják.

Rosta Katalin programigazgató a műsort ismertetve közölte: a fesztiválon mások mellett fellép a Sebő együttes, az idén 25 éves PG Csoport, Erdélyből a Szászcsávási Banda és a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO). Kiemelte: rendkívüli zenei élményt ígér a Rendhagyó Prímástalálkozó produkciója, hiszen a zenekar tagjai saját hangszerük (hegedű, cimbalom, szaxofon, gitár) nemzetközileg is ismert virtuóz előadói, a Varga János Project Elixír című műsora pedig egy hatalmas utazás Indiától a Balkánon át Közép-Európába. A fellépők között lesz Ágoston Béla és zenekara, a Tócsni & Flódni is, amely érdekes ötvözetét kínálja a magyar, szlovák és klezmer muzsikának.

A diósgyőri várban felállított két színpadon felváltva játszanak majd a zenészek. A Pódium házigazdái idén azok az együttesek, amelyek budapesti művelődési intézményekben (Fonó, Aranytíz, Marczibányi tér) tartanak rendszeresen táncházat. A programban lesz délszláv, cigány, moldvai és gyimesi csángó muzsika, világzenei koncert és természetesen énekelt versek is a házigazda Kalákától – sorolta a programigazgató.

A kísérő rendezvények közé tartoznak fotókiállítások, vetítenek dokumentumfilmeket, lesznek templomi hangversenyek (vasárnap délután az Avasi református templomban Heidl György Creatio-Teremtés című műve a Sator Quartet, Bognár Szilvia és Lovasi András előadásában), kirakodóvásár, gyerekjátszó és mesterség-bemutató is. Idén tartanak előadást a Borsod megyei Sajóvámoson is.

A 32. Kaláka Fesztivál július 7-én csütörtökön a miskolci Nyilas Misi Házban nyitókoncerttel és táncházzal (Kaláka, Esztenás) kezdődik.

„Az idei programsorozat kicsit más lesz, mint a többi, mert utolsó alkalommal leszünk a megszokott helyszínen, a Diósgyőri várban. Jövőre rekonstrukciós munkák miatt átmenetileg bezárják a műemlék épületet, ezért új helyszínt keresünk a rendezvénynek” – mondta Gryllus Dániel, a fesztivál művészeti vezetője./MTI/

Fotó:OBE

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek