2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Ismét látogatható az Anna-barlang

Befejeződött a fél évig tartó, világítástechnikai beruházás a lillafüredi látványosságban.

A mésztufa-barlang hat hónapig tartó, 57 millió forintba került világítástechnikai beruházásának célja a természetes állapot megőrzése volt. A föld alatti járatban 114 ledes fényforrást szereltek fel a régi világítótestek helyére. A ledek nem károsítják a természeti képződményeket, és jobban meg is világítják őket a látogatóknak. A beruházás további célja a kialakult barlangi lámpaflóra eltávolítása, illetve az újabb algás-mohás képződmények létrejöttének megakadályozása volt. A korábbi, hagyományos izzók kedveztek a lámpaflóra kialakulásának.

Az Anna-barlang világítási rendszerét 1987-ben építették ki, ám az elmúlt több mint két évtizedben a beépített lámpatestek elavultak, nagy mennyiségű hőt termeltek, a hősugárzással együtt járó fénykibocsátás miatt pedig a lámpatestek körül és a megvilágított barlangfelületeken zöld alga- és mohaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.

A következő hónapokban folytatódik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság barlangi rehabilitációs programja – mondta a helyszínen Dudás György, a park igazgató-helyettese, hangsúlyozva: a felújításra uniós forrásból 110 millió forintot nyertek.

A lillafüredi vízesés mellett található Anna (korábbi nevén Petőfi vagy Forrás) barlang nagy részét 1833-ban Stark András bányász vezetésével találták meg, amikor a hámori vasverők (hámorok) folyamatosabb működtetése érdekében az itt fakadó bővizű források jobb hasznosíthatósága céljából tárót hajtottak az édesvízi mészkőbe.

A XIX. század második felében, valószínűleg a vasverők bezárásával párhuzamosan, az üregek is gondozatlanná váltak és csaknem feledésbe merültek. 1912-ben Kadič Ottokár tette újra hozzáférhetővé az üregeket, majd 1927-ben, a Palota Szálló építésének idején Révay Ferenc főerdőmérnök irányításával újabb gyönyörű termekre bukkantak. A termeket később mesterséges vágatokkal összekötötték, és kivésték a ma is bejáratul szolgáló folyosót.

Miután a villanyvilágítást is bevezették, a barlang megnyílt a turisták előtt. Ezt a világítást korszerűsítette most a barlangot fenntartó Bükki Nemzeti Park. /MTI/

Az Anna-barlang keddtől látogatható ismét.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…