2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Szobrot avattak a Tompa Mihály Könyvtár előtt

Tompa Mihály születésének emlékére a róla készített mellszobrot áthelyezték a miskolci Népkertből a Martin kertvárosban lévő Tompa Mihály Könyvtár bejárata elé, amit pénteken délután avattak fel új helyén.

A mellszobrot eredetileg Kissunyi István ózdi szobrász készítette 1988-ban. Az emlékművet akkor a miskolci Népligetben helyezték el három másik neves történelmi személyiség szobrával együtt. A fémből készült alkotások viszont az évek alatt kezdtek eltünedezni, ezért elhozták őket eredeti helyükről. Tompa Mihály mellszobrát most a róla elnevezett martin kertvárosi könyvtár bejárata előtt helyezték el, hiszen kedden lesz 193 éve, hogy a költő megszületett.

Orosz Lajos alpolgármester az avatáson elmondta: egy közösség fejlődése, haladása a kultúrában és a szépségben mutatkozik meg leginkább. Martin kertváros elmondása szerint Miskolc egyik legszebb, legdinamikusabban fejlődő, és legbiztonságosabb része, ahol jó helye lesz a szobornak, mert az ottaniak őrizni, vigyázni fogják.
Az átadás után Borkuti László intézményvezető felkérte Ádám Ibolyát a Miskolci Kulturális és Vendégforgalmi Osztály osztályvezetőjét, valamint Varga Gábor könyvtárvezetőt, hogy koszorúzzák meg elsőként Tompa Mihály mellszobrát új helyén. Borkuti László az eseményen azt is elmondta: a könyvtár 32 milliós pályázati pénzt nyert nemrégiben, amit a létesítmény fejlesztésére fognak elkölteni az elkövetkezendő esztendőben. Az további években a költő emlékére pedig Tompa Mihály napokat szeretnének tartani hagyományteremtő céllal, aminek keretein belül a fiatalok is megismerhetik munkásságát.

Az ünnepségen Simon Jánosné nyugdíjas versmondó szavalta el Tompa Mihály: Múlt, jelen, jövő című alkotását.

Vajtó László

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek