2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Szegedi Szabadtéri Játékok Hírek

Tóték és darab Jávor Pál életéről: „magyar évad” az Újszegedi Szabadtérin

Közös „roadshow”-t indít a Szabadtéri és a Tourinform

Kék-lila nyár címmel ősbemutató Jávor Pálról és az egyik legkedveltebb huszadik századi magyar dráma, a Tóték várja idén az Újszegedi Szabadtéri Színpad nézőit. Előbbi a Szegedi Pinceszínházzal koprodukcióban kerül színpadra, utóbbi pedig a tavaly már hatalmas sikert aratott beregszászi Illyés Gyula színház előadásában lesz látható. A Szegedixie gála idén is kellemes zenei csemegét nyújt majd a nézőknek. Áprilisban vidéki városokban indít kampányt a Szabadtéri a Tourinformmal közösen, a Játékok és Szeged népszerűsítése érdekében, mely során a nemrég Régió nívódíjjal elismert REÖK-öt vagy éppen Szeged friss büszkeségét, a Napfényfürdőt is az emberek figyelmébe kívánják ajánlani.

 

„Magyar évaddal” várja idén a nézőket a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi játszóhelye, mely elsősorban a szegedi közönséget kívánja megszólítani családi rendezvényeivel, ám a szomszédságában újjászülető fürdő- és szállodakomplexumban tartózkodó turisták is kikapcsolódhatnak itt, ha spontán programot szeretnének választani maguknak.

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának szándékai szerint Újszegeden a legfontosabb törekvés, hogy évek óta itt mutatják be a prózai előadásokat, melyek a Dóm térről „kiszorultak”, ám évről-évre bebizonyosodik, hogy a közönség igényli őket. Ezeknek az előadásoknak és az újszegedi színpadnak nincs önálló költségvetése, azt a Dóm téri előadások terhére kell kiszorítaniuk a szervezőknek.

Idén a megszokottnál mégis eggyel több produkciót kínál Újszeged, amely igazi magyar évaddal várja a közönséget, öt estén keresztül. Két prózai előadást láthatnak a nézők: ősbemutatóként kerül színre a Szegedi Pinceszínházzal koprodukcióban készülő új magyar darab, a Jávor Pál életéről szóló „Kék-lila nyár” című előadás, illetve határon túlról a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka, a Tóték érkezik. Idén is megrendezik a Szegedixie-t.

 

Kék-lila nyár: új magyar darab a színészlegendáról, Jávor Pálról

Az országosan ismert színművész, Hegedűs D. Géza játssza a főszerepét annak az ősbemutatóként színre kerülő Pozsgai Zsolt-darabnak, mely 1959 májusában, Jávor Pál halála előtt három hónappal játszódik. Jávor feleségét Fekete Gizi játssza, a fiatal színésznőt, Tormát, aki az utolsó nagy szerepre csábítaná a lelkileg erre alkalmas, ám fizikailag már alkalmatlan Jávort, Erdélyi Tímea alakítja. A három szereplő között egy emberi játszma bontakozik ki, közben megjelenik Jávor régi barátja, Kiss Ferenc valamint a történet négy hajnalának helyszínéül szolgáló Kamara Varieté zongoristája, Menedék Imre és éjjeliőre is. A darabot azok az édes-bús dalok gazdagítják, melyeket Jávor Pál ebben az időben a varietében adott elő.

 

Tóték: a legkedveltebb magyar darab érkezik határon túlról

Idén visszatér Újszegedre az egyik legnívósabb határon túli társulat: a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház. Tavalyi előadásuknak – melyet két estén láthattak a nézők – óriási sikere volt. Idén, ha lehetséges, még nagyobb közönségsikerre számító produkcióval érkezik a színház, hiszen az egyik – külföldön is – legismertebb és legkedveltebb huszadik századi magyar drámával készülnek: Örkény István Tóték című darabját hozzák, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás évek óta töretlen és kiemelkedő sikerrel fut: 2005-ben elnyerték vele a kisvárdai Magyar Színházak Fesztiváljának több díját is. A háborúban ideggyengévé vált, Tótékat folyamatos dobozolásra kényszerítő Őrnagy szerepében a színpadon és a filmvásznon egyaránt közönségkedvenccé vált Trill Zsoltot láthatjuk, aki ezért az alakításáért megkapta a 2007-es Teátrum-díjat.

 

Ismét dixieland gála szórakoztatja a blues és a jazz szerelmeseit

Természetesen idén is megrendezik a már hagyományosan újszegedi produkciónak számító Szegedixie gálát, ahol két elmaradhatatlan zenekar lép fel a szokásos házigazda szerepben: a Storyville Jazz Band és a Molnár Dixieland Band. Veszely Ernő, a vak tangóharmonika virtuóz lesz az egyik vendégük, aki New Orleans-ban Ray Charles-szal is zenélt együtt. Az idei Szegedixie jazz-nagyágyúja Tabányi Mihály és együttese lesz, akik számtalan ország közönségét meghódították már fennállásuk hosszú évtizedei alatt. A művészről Kodály egyhelyütt úgy nyilatkozott: „Ha Tabányi játszik a tangóharmonikán, akkor az nagyon jó.” A társadalmi szerepvállalás szellemében Újszeged idén is befogadó helyszíne lesz más kulturális eseményeknek.

Összesen öt saját produkcióval várja tehát az Újszegedi Szabadtéri Színpad a nézőket: augusztus 6-án a Szegedixie gálával, augusztus 13-án és 14-én a Kék, lila nyár című ősbemutatóként színre kerülő darabbal, augusztus 20-án és 21-én pedig a Tóték beregszászi előadásával. A belépők a Szegedixie-re 1800 Ft-ba, a két prózai előadásra pedig 1600, 1800 valamint 2000 Ft-ba kerülnek. A jegyek mindegyik produkcióra a Szabadtéri jegyirodájában (REÖK, Szeged, Tisza Lajos krt. 56.), országszerte az ismert jegyértékesítő pontokon, valamint interneten, az Interticket rendszerén keresztül vásárolhatók meg.

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok idegenforgalomban betöltött szerepe közismert: a régió legjelentősebb vonzereje. Az évi közel hetvenezer néző több mint hatvan százaléka érkezik az idegenforgalomból. Az első intézkedés, amely megteremtette ennek hátterét, a hálózatos jegyértékesítés bevezetése volt, melyet Bátyai Edina igazgatása kezdetén valósított meg. Ehhez a mai napig számos vidéki jegyiroda nyújt segítséget.

A menedzsment azonban tisztában van azzal, hogy az „elkényelmesedés” a piacvezető helyzet legnagyobb veszélye, a belföldi turizmusért pedig folyamatos harcot kell vívni – főként idén, amikoris a Magyar Turizmus Zrt. a Fesztiválok Évének minősítette a 2010-es évet, a versenytársak pedig határozottabb kommunikációba kezdenek, illetve a Pécs2010 – EKF kampány mellett. Ez hozta létre azt a Tourinformmal közös kezdeményezést, mely során áprilisban a szervezők Szegedet és a Szabadtérit bemutató sajtótájékoztatókat tartanak öt olyan vidéki nagyvárosban, melyekből a legtöbb néző érkezik a Játékokra. A „roadshow” Kecskeméten kezdődik, majd Szolnokon, Békéscsabán, Gyulán és Pécsett folytatódik.

Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának legfőbb célja, hogy a fent említett városokban hangsúlyozza: Szeged nem csupán a rendezvény-, kulturális és fesztiválturizmus fellegvára, hanem kiemelkedő lehetőségekkel rendelkezik a wellness és a gyógyturizmus területén is.

Ezekben a városokban, a tájékoztatókat követő egy héten belül egy-egy jegyértékesítési napot is tartanak a szervezők, amelynek legfőbb célja, hogy – az online és hálózatos jegyvásárlás mellett – az üdülési csekkel történő fizetés a vidéki közönség számára is lehetővé váljon. A határon túli városok közül Aradra és Temesvárra látogatnak el a szervezők, itt csak sajtótájékoztatókra kerül sor. A szervezők célja az is, hogy a turisztikailag kiemelkedő jelentőségű szegedi újdonságokat – a nemrég elkészült Napfényfürdőt illetve a két és fél éve működő REÖK-öt – bemutassák a városokban, így kínálva még több nyári programot a potenciális Szegedre látogatóknak.

 

Nívódíjat kapott a REÖK

Régió nívódíjban részesült a REÖK a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács döntése alapján, méghozzá a „Fejlődő település – ötletektől a sikeres megvalósításig” kategóriában. A vezetőség büszke az elismerésre, hiszen a REÖK célja kezdetektől fogva az volt, hogy kulturális eseményei nemcsak Szeged város, hanem a régió kultúra iránt érdeklődő közönségét is megszólítsák és a Szabadtéri Játékokkal együtt a régió legjelentősebb idegenforgalmi vonzerejévé váljon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…