2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
A Miskolci Galéria áprilisi programja

A Miskolci Galéria áprilisi programja

A Miskolci Galéria áprilisi programjaKedves Barátunk!

Nagy szeretettel látunk a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum programjain. Néhány eseményre ezúton hívjuk fel a figyelmet!

 

RENDEZVÉNYEK

Rákóczi-ház – Kondor-terem (Miskolc, Rákóczi u. 2.) „BARTÓK + EURÓPA” ZENETÖRTÉNETI SOROZAT

A fennállásának tizedik évfordulóját 2010-ben ünneplő Miskolci Nemzetközi Operafesztivál programja példaértékű vállalkozás: a jubileumi operaünnepen az Európai Unió szinte minden tagállamának kultúrájából ízelítőt kíván adni a zene nyelvén. A „Bartók+Európa 2010″ rendezvénysorozat keretén belül Bartók Béla életműve mellett számos kiváló európai zeneszerzőt mutatnak be. Folytatva az elmúlt évek hagyományait, a népszerű operák mellett kevésbé ismert és ismeretlen operák is láthatók. Ezekről a művekről szól a zenetörténeti sorozat.

 

2010. április 8., 17 óra

„Deus ex machina” – avagy csodavárás az európai operatörténetben

Előadó: Mesterházi Máté zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tudományos munkatársa

2010. április 22., 17 óra Nemzeti zene, nemzeti opera

Előadó: Bócz Sándor, a zenetörténet tanára

Rákóczi-ház – Kondor-terem (Miskolc, Rákóczi u. 2.) MESTERKEDŐ

Kreatív képzőművészeti gyermekfoglalkozás 6-14 évesek számára

2010. április 10., 10-12 óra 2010. április 24., 10-12 óra

 

2010. április 13-16.

Megemlékezés a Magyar Holokauszt áldozataira Miskolcon — Emlékhét

Rendhagyó történelem- és osztályfőnöki óra keretén belül várják a tematikus héten részt venni kívánó osztályokat, csoportokat. Ajánlott korosztály: 7-12. osztályosok.

Program: Radu Mihailenu: Életvonat című filmjének megtekintése, interaktív beszélgetés az alkotásról, a magyar, illetve a miskolci zsidóság hajdani életéről, tragédiájuk okairól. Belépő: diákoknak 100.-Ft, kísérőknek ingyenes.

2010. április 14-én, szerdán 17 órakor közös megemlékezés a MAGYAR HOLOKAUSZT EMLÉKNAPJÁN.

 

Múzeumi illemtanórák

A tanév bármely napján (keddtől-péntekig), előzetes bejelentkezés alapján várják az iskolai osztályokat, csoportokat. A 45 perces rendhagyó osztályfőnöki óra keretén belül az alapvető múzeumlátogatási szabályokkal, elvárásokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek interaktív módon. Részvételi díj: tanulóknak 100.-Ft, kísérőknek ingyenes.

 

Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)

MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM 2010 — Műhelybeszélgetések 2.

A Miskolci Galéria folytatja az előző évben sikeresen megkezdett előadásokból és beszélgetésekből álló sorozatát a város művészetek iránt érdeklődő közönségének, egyetemistáinak és középiskolásainak a Feledy-házban.

A felkért előadók ebben a félévben is, kéthetenként egyrészt a művészet társadalmi szerepéről, koronként változó arcáról, a kortárs művészet helyzetéről, céljairól másrészt a nevelésben betöltött szerepéről beszélnek saját alkotói kutatói, pedagógiai munkásságuk alapján. Az estek házigazdája: Dobrik István művészettörténész

2010. április 7., 17 óra

A tanító természet — Sándor Zsuzsa festőművész, főiskolai docens 2010. április 21., 17 óra

Tudomány és művészet — Döbröczöni Ádám egyetemi tanár

 

 

Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)

ARTTÉR

Nagy találkozások, parázs viták és barátkozások, beszélgetések helyszíne a Feledy-ház. Művészeket, építészeket, újságírókat, költőket, írókat, értelmiségieket – kreatív alkotókat várunk minden korosztályból az Arttérbe újra kéthetente szerdánként délután 5 órától egy kis szellemi felüdülésre. Az estek házigazdája: Czikora Ágnes szerkesztő-műsorvezető

2010. április 14., 17 óra 2010. április 28., 17 óra

 

Állandó kiállítás

Feledy ház (3525 Miskolc, Deák tér 3.)

Nyitva tartás: vasárnap és hétfő kivételével 9-17 óráig

T: 30/7392966

2010. február 16-tól

Feledy Gyula és miskolci kortársai

Miskolc város képzőművészeti életében kiemelkedő fontosságúak voltak a 20. század második felének értékteremtő törekvései. A kiállítás a munkásságával is kiemelkedő Feledy Gyula köré sorolja azokat az alkotókat, akik ez időben – ha eltérő nemzedéki hovatartozással is – résztvevői voltak a város képzőművészeti életének, alkotó munkájukkal formálták a helyi közízlést, közgondolkodást. Országos, nemzetközi szerepléseikkel, elismeréseikkel gazdagították a hely örökölt hagyományát, munkáikkal gyarapították a magán,- és közgyűjteményeinket.

A kiállításon munkáikkal szereplő művészek: Barczi Pál, Bozsik István, Csabai Kálmán, Cs. Nagy András, Dezső József, Döbröczöni Kálmán, Drozsnyik István, Fejér Ernő, Feledy Gyula, Ficzere László, Imreh Zsigmond, Jószay Zsolt, Kalló László, Kavecsánszky Gyula, Keller Lívia, Koncz József, Korkos Jenő, Kunt Ernő, Lenkey Zoltán, Lukovszky László, Mazsaroff Miklós, Máger Ágnes, Nagy Gy. Margit, Papp László, Pataki János, Pető János, Seres János, Szanyi Péter, Tellinger István, Tóth Imre, Varga Éva, Varga Miklós, Vasas Károly, Vati József, Várady Sándor, Zombori József , Zsignár István.

Időszaki kiállítások

Miskolci Galéria Rákóczi-ház

  1. október 22 – 2010. június 6.

Az Antal-Lusztig Gyűjtemény legszebb rajzai – Csontvárytól Kondorig

A debreceni Antal-Lusztig Gyűjteményből sorra nyílnak a kiállítások ország szerte, de a kimeríthetetlen gazdagságú kollekcióban még mindig kincsek rejteznek bemutatatlanul. A Miskolci Galéria profiljának megfelelően a gyűjtemény rajzainak legszebb lapjait viszi közönség elé, Jurecskó László könyvigényű tanulmányával kísérve.

  1. január 28- április 27. A valláskutató műtárgyai

Válogatás Bálint Sándor szakrális gyűjteményéből

 

 

 

 

(A szegedi Móra Ferenc Múzeummal közös kiállítás)

Bálint Sándor (1904-1980) szegedi néprajzkutató az egyik utolsó magyar polihisztor. A szegedi egyetem néprajz professzora volt, míg „rendszerellenes izgatás” vádjával felfüggesztett börtönbüntetésre nem ítélték mélységes, őszinte vallásos meggyőződése miatt. A magyar katolikus néprajz kutatása során vizsgálatait kiterjesztette az egész magyar nyelvterületre. A vallásos néprajz területén végzett munkássága nemzetközi jelentőségű. Szeged és a szegedi nagytáj, „a szögedi nemzet” népi kultúrájának és művelődéstörtének, a vallásos népéletének legalaposabb ismerője volt. Hagyatékát, kéziratait, levelezését, ponyvagyűjteményét, szentkép anyagát, részben szakrális tárgyi anyagát, bútorokat és könyvtárát a szegedi Móra Ferenc Múzeum 1980-ban megvásárolta az örököstől. A gyűjtemény szakrális műtárgyanyagából mutat be bő válogatást a miskolci kiállítás.

2010. március 18. – augusztus 29. AZ EMBERT AZ Ő KÉPÉRE

Kondor Béla művek az Antal-Lusztig gyűjteményből

Kondor Béla művészetének egyik fontos és egyben örökké kutatott témája volt az ember. A nő és a férfi. Hol a szerető, egymást támogató, kiegészítő, hol a gyűlölködő, egymást gyilkoló kettős „isteni” mércével vett Ember. Erre a sokszoros viszonyra keresi ez a tárlat Kondor Béla művei által a többszörös válaszokat.

2010. március 31. – április 30. FRISS LEVEGŐ

A tolcsvai Land Art Művésztelep 10 éve

 

,A land art kísérlet arra, hogy a művészetet az élet méretére tágítsák” (Hatteger). 1998-ban kísérlet indult a magyar land art művészet megújítására Tolcsván, s azóta is mint az ország egyetlen olyan művésztelepe van jelen a művészeti életben, amely minden évben megrendezésre kerül és találkozóhely a műfaj művelői számára. A városi térben megjelenő munkák, a galéria belső terére adaptált műalkotások és az elkészült munkák fotó és video dokumentációja teljes komplexitásában mutatja be a land art művészetet.

vízuM

A Miskolci Galéria Kamaraterme 2010. januárjától „vízuM” néven kortárs művészeti kiállítótérré válik, a Miskolci Kortárs Művészeti Intézet (M.ICA) kiállításainak, projektjeinek ad helyet. A névválasztás magában hordozza a helyszín célkitűzéseit: a „vízuM” olvasata kettős. Egyrészt olyan hazai és nemzetközi szinten elismert programot és bemutatkozási lehetőséget szeretnénk kínálni a pályakezdő művészeknek, ami akár a belépőjük is lehet a művészeti életbe, másrészt a megvalósuló kiállítások, projektek és hozzájuk szervesen kapcsolódó tárlatvezetések és egyéb programok kitűnő alkalomnak bizonyulnak a nagyközönség kortárs művészettel való ismerkedésére.

2010. március 4. – április 11. NEOLUX PANOPTIKUM

Kovács Budha Tamás,Tábori András

 

 

A Tökmag Gruppo (Kovács Budha Tamás és Tábori András) márciusi „Neolux panoptikum” kiállításának előzménye egy kéthetes miskolci alkotóházi ösztöndíj, melynek keretén belül az alkotók a városi térhez és lokális problémákhoz kapcsolódó kérdésfeltevésekre reflektálva hozták létre művészeti alkotásaikat. Egyfelől, célul tűzték ki maguk elé Miskolc lakótelepi firkáinak felkutatását, feltérképezését, dokumentálását, kategorizálását. A másik, ezzel szorosan összefüggő munka pedig az ezeknek firkáknak naiv formavilágát felhasználó videók elkészítése volt.

Miskolci tartózkodásuk emlékét egy, az alkotóház homlokzatán elhelyezett márványtábla örökíti meg.

 

zooM

A Miskolci Galéria emeletén a II.-es kiállítóterem és a Műemléki szárny között kialakított „zooM” videóterem új lehetőségekkel és kiállítótérrel gazdagítja a Miskolci Galéria kínálatát. Hazai viszonylatban újító jelleggel az elsők között itt került kialakításra állandó kiállítótér videóművészeti munkák számára.

A havonta nyíló kiállítások részben a Miskolci Galéria Videó Referencia Könyvtárának gyűjteményéből mutatnak be alkotásokat, másrészt hazai és nemzetközi munkákat reprezentálnak.

2010. március 4- április10. Erhardt Miklós: Havanna

Erhardt Miklós Havanna lakótelepen forgatott videomunkája egy kívülálló személyes története, amint egy lakótelepi üzlethelyiség bérlésén keresztül keresi a kapcsolatfelvételt az adott szubkultúrával. A videómunka egymásra épülő rétegeiből, a művészi önreflexió monológján keresztül bontakozik ki a projekt: csendes leíró képsorok kontrasztba állítva a hely sztereotípiáival amint a művészeti gyakorlat kérdéseire reflektál. Finisszázs: 2010. április 10. beszélgetés a művésszel

 

 

 

 

2010. április 15. – május 30. MINDENNAPOK

Csoportos kiállítás a művészeti tevékenység a privát tér, az intimitás felé forduló tendenciájának feltárásra. A kiállításhoz videó-vetítés is kapcsolódik. Az érdeklődők Baglyas Erika: 21,3 gramm című videóját tekinthetik meg.

2010. április 29. – szeptember 19.

IPARVÁGÁNY IV. – Újváros épül. Miskolc 1945 – 1975.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamarával közös kiállítás

Miskolcot a II. világháborút követően néhány évtized alatt az ország második legnépesebb városává alakították. Intenzív növekedésével a tér kitágult és a város túlnyúlt a korábbi évszázadok során rögzült határvonalakon. A város mezsgyehatárán lévő szegénynegyedekből belvárosi lakótelepek és négysávos utak lettek, míg végül a földszintes kapitalista kisváros helyén megszületett az emeletes szocialista nagyváros, a maga sajátos, egyéni módján szimbólummá vált épületeivel és utópisztikus elképzeléseivel. Ennek az építészeti változásnak a folyamatába nyújt bepillantást a kiállítás.

 

Miskolci Galéria Petró-ház (3525 Miskolc, Hunyadi u. 12.) Nagy Kunszt Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum Nyitva tartás: hétfőtől péntekig, 8-16 óráig. T:30/7393008

június 11-éig

NEGYEDIK KUNSZT: BETŰZVE

Művészettörténeti utalások felbukkanása a kortárs képzőművészetben. A kiállításhoz kapcsolódó tematikus foglalkozásokra iskolai csoportok jelentkezhetnek a 30-420-4038-as telefonszámon Borsos Máriánál.

Színháztörténeti- és Színészmúzeum

Miskolc, Déryné u. 3. Tel.: +36306609299

A helyi önkormányzatok által fenntartott múzeumok szakmai támogatásáról szóló rendelet alapján MMJV Önkormányzata 18.000.000.-Ft támogatást nyert a múzeum állandó kiállításának korszerűsítésére. Ezért a múzeum 2009. októberétől zárva tart. Az újragondolt kiállítás számos meglepetést tartogat majd a néző számára. A múzeumpedagógia programok, gyermek foglalkozások hasznos időtöltést jelentenek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Várható nyitás: Miskolc város napján!

 

 

A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum tisztelettel értesíti Önt az intézmény postacímének változásáról. Az új postacím: 3504 Miskolc, Pf.:26.

Telefonon továbbra is elérhetőek vagyunk az alábbi számokon: 0646/500-680 és 500-681, fax: 0646/ 500-682.

Programjainkról tájékoztatást a www.miskolcigaleria.hu oldalon talál. Amennyiben igényt tart rá, közvetlenül is tájékoztatjuk rendezvényeinkről, ebben az esetben kérjük, az info@miskolcigaleria.hu címre írjon azon e-mail címéről, amelyen

az információkat fogadni tudja.____________________________________________________________

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…