2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Se veled, se nélküled…

A Furcsa pár tavalyi nagy sikerét követően ismét egy Neil Simon darabot tűzött műsorára a Madách Színház – ezúttal A Napsugár fiúk került terítékre, méghozzá két kiváló színművész, Benedek Miklós és Gálvölgyi János főszereplésével.

A Mary Poppins nagy sikerű debütálása után sem állt meg az élet a Madách Színházban, és december 8-án már idei második bemutatójukat tartották. Szokás szerint musical után próza következett, ezúttal Neli Simon vígjátékára, A Napsugár fiúkra esett a teátrum vezetőségének a választása.

Vígjáték, írtam, hisz a plakáton is ez szerepelt, ám annak ellenére, hogy nem egyszer nevettem el magam a humoros mondatokon, komikus jeleneteken, végig olyan benyomásom volt, mintha drámát néznénk. Nem is véletlenül…
A Napsugár fiúk két idősödő színészről szól, akik évtizedekig egymás mellett, egymással dolgoztak, együtt váltak legendássá, és a páros felbomlását követően önmaguk egy részét is elvesztették. Ám egy előadás erejéig vajon félre tudják tenni a régi sérelmeket, és képesek lesznek újra együtt dolgozni?

Mint láthatjuk, ez a mű tehát nem csupán komikus helyzeteket feldolgozó vígjáték, hanem két ember egymáshoz fűződő viszonyának vidám és szomorú viszonyait egyaránt boncolgató történet. Mint ahogy azt Szirtes Tamás rendező-igazgató a premiert követően kifejtette, Neil Simon csehovi mélységű műveket ír, amelyeket azonban a mi korunkban más módon lehet népszerűvé tenni, mint egy évszázaddal ezelőtt. Vagy, mint ahogy Benedek Miklós lapunknak megfogalmazta, egy vígjáték épp akkor működik jól, ha borotvaélen táncol benne „a nevetés és a sírás”, és bár drámának véleménye szerint túlzás lenne nevezni, nagy súlyt kaptak benne a lírai, szentimentális részek.

Willy szerepében tehát Gálvölgyi Jánost, Alfredként Benedek Miklóst láthatjuk, akik, dacára annak, hogy most először állnak színpadon együtt, szemmel láthatóan nagyon érzik egymás játékát. A két színész játékát külön-külön sem elemezni, sem értékelni nem lehet, hisz mint ahogy a történet szerint sem „működnek” karaktereik egymás nélkül, a darab maga is bukás lenne, ha valamelyikük nem nyújtana kimagasló teljesítményt. Márpedig A Napsugár fiúk már a premieren nagy sikert aratott… Érdekes lesz egyébiránt megfigyelni, hogy ha már az első alkalommal ennyire harmonikus volt a két színész viszonya, hova fejlődik majd a darab a további előadások során.

A mellékszerepekben feltűnő Dobos Juditról, Ladinek Juditról és Nagy Sándorrol is el lehetne mondani pár jó jellemzőt, ám a leglényegesebb – és ez egyáltalán nem degradáló szándékú! – az, hogy tökéletesen szolgálják ki a két főszereplő játékát.

Szirtes Tamás egyébként rendező pályája kezdetekor már megrendezte egyszer ezt a darabot, a kor két színészlegendájának, Balázs Samunak és Feleki Kamillnak a főszereplésével. Az akkori előadások egyik érdekes anekdotája volt az, hogy a darab egyik konfliktusa – miszerint Alfred túl erősen Bökdösi Willy mellkasát – az életben is megismétlődött, és Feleki Kamill emiatt vissza is akarta adni a szerepét. Benedek Miklós azonban megnyugtatott minket, hogy ő szinte csak megérinti Gálvölgyi Jánost a vonatkozó részeknél, így reményeink szerint nem fordul majd elő, hogy hasonló okok miatt idő előtt lekerül műsorról a darab.

Dicsuk Dániel
Fotók: Jekkel Dóra

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek