2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Rozsdazónától az új Miskolcig

Miskolci civil program fődíjas az Europa Nostrán
Bécs: Placido Domingo és Androulla Vassiliou átadta az Európai Kulturális Örökség/Europa Nostra díjakat.

Az Európai Unió 2014 Kulturális Örökség/Europa Nostra díj nyerteseit ünnepelték 2014. május 5-én Bécsben. Androulla Vassiliou, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos és Placido Domingo operaénekes, az Europa Nostra elnöke adta át a díjakat a 27 győztesnek a bécsi Burgtheaterben. Köztük az egyik fődíjas, a miskolci Észak-Keleti Átjáró Egyesület képviseletében jelen lévő Mató Edinának és Darázs Richárdnak.

Az est keretében hangzott el először annak a hat szervezetnek a neve, amelyeknek a fődíjat és az online szavazatok nyomán a közönségdíjat ítélték oda. A Heinz Fisher, Ausztria elnökének védnöksége alatt álló ünnepségen ezer fős közönség előtt zajlott  bejelentés. A hat fődíj nyertését független szakértőkből álló zsűri választottak ki négy kategóriában.

      kategória: Kulturális örökség megőrzése:

Walser-házak: Alagna Valsesia népi építészetének megőrzése, Olaszország
        Dragomirna templomának 17. századi freskói, Románia

Együttműködő borászatok program, Spanyolország

      kategória – Kutatás

A Peloponnészoszi-félsziget római kori boltíves építészete, Görögország

      kategória – Példamutató elkötelezettség

Kempens Tájvédelmi Szövetség, Belgium

      kategória – Oktatás, képzés és tudatosságnövelés

Észak-Keleti Átjáró Egyesület: A rozsdazónától az új Miskolcig, Magyarország

Több mint 10000-en szavaztak a közönségdíjra ebben az évben online módon a 27 győztesre az Europa Nostra weboldalán.

Közönségdíj: Dragomirna templomának 17. századi freskói, Suceava, Románia

Androulla Vassiliou megbízott nyilatkozata: „Az európai örökséget az egész világ csodálja, ezek a pályázatok a legjobbak legjobbjai. Fontos, hogy elismerjük a szakemberek, az elhivatottak tehetségét és mindazokat, akik fáradhatatlanul, önként biztosítják, hogy a múlt kincseit milliók élvezhessék ma és biztosan megőrizzék a jövő generációinak. Szívből gratulálok a győzteseknek és csapataiknak, a fődíjasoknak és közönségdíjasnak. Az Európai Bizottság nevében büszkék vagyunk arra, hogy támogatjuk az Európai Unió Kulturális Öröksége Díját és egyéb örökségmegőrzési projekteket az új Kreatív Európa program keretein belül.”

Placido Domingo, az Europa Nostra elnöke hozzáfűzte: „Bécs az európai kultúra legnevezetesebb fővárosa, a kedvenc városom, kivételesen gazdag örökséggel rendelkezik a klasszikus zene, opera, színház, képzőművészet és építészet területén. Ideális helyszín arra, hogy tiszteletünket fejezzük ki a díjazottaknak és ünnepeljük az egyedülálló kulturális örökségünket. Ma este az ikonikus Burgtheater kiválóságai, a filharmonikusok, a bécsi fiúkórus és Superar tehetséges gyermekzenekar szórakoztatott minket. Kitűnő nagykövetei ők a csodálatos kreativitásnak és az európai zenei örökség sokféleségének.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek