2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Rátz tanár urak nélkül nincs felemelkedés

Életműdíj: eddig 112 kiváló pedagógus részesült elismerésben

Tizenötödik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért évente díjazza két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos középiskolai tanár kiemelkedő munkásságát tantárgya népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában elért eredményeiért. A jubileumi díjátadón – az alapító cégek képviselői mellett – ünnepi beszédet mondott Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár. A Rátz Tanár Úr Életműdíj a reálszakos tanári pálya társadalmi elismertségének és anyagi megbecsülésének ösztönzése mellett az elmúlt 15 év során a hazai természettudományos oktatás, és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerése lett.
Amikor világhírű, magyar származású tudósainkkal büszkélkedünk, talán méltatlanul kevés szó esik tanáraikról. Rátz László a legendás Fasori Gimnázium tanára volt és többek között Neumann Jánost és Wigner Jenőt indította el pályáján a világhír felé. Az alapítvány az ő nevét választotta, hogy adózzon nagy múltú és kiváló oktatási kultúránk előtt és méltányolja azon pedagógusainkat, akik ma is áldozatos szakmai munkájukkal és kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit.
A tehetség felismerése, a tehetséggondozás elsősorban a kiváló tanárokon múlik, és a tehetséges fiatalok pályára állítása legtöbbször a középiskolákban dől el. „Mindannyian tudjuk, hogy a mérnökképzés nem az egyetemen kezdődik, a valódi tudás erős alapokra építkezik, amely már a közép- és az alapfokú oktatásban elkezdődik. Az Ericsson Magyarország közel 2000 munkatársa nagyrészt mérnökökből áll, így a vállalat elemi érdeke, hogy a magyar mérnökképzés és az azt megalapozó természettudományos képzés megtartsa jelenlegi színvonalát. A pedagógus életpálya modell és a természettudományos pedagógusok munkájának megbecsülése elemi érdeke valamennyiünknek.” – hangsúlyozta Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója. Minőségi oktatás nem létezik elhivatott tanárok nélkül. A természettudományos képzés és a reálszakos tanári pálya vonzóvá tétele, a közoktatás fejlesztése nemcsak állami, hanem a gazdasági és a civil szféra alapvető érdeke és feladata is egyben: nélkülözhetetlen a modern gazdaságok versenyképességéhez.
Ezt a célt szolgálja a Rátz Tanár Úr Életműdíj is, amelyet 15 éve alapított három olyan hazai cég, amelyek tevékenységének középpontjában a kutatás-fejlesztés és az innováció áll, komoly tudásbázissal rendelkeznek, és sikereiket nem kis mértékben a magyar természettudományos oktatás eredményeinek köszönhetik. „Piaci sikerünk elsősorban azon múlik, hogy mennyire tehetséges fiatal kutatókat, mérnököket tudunk alkalmazni. Ezt a forrást pedig csakis a magyar természettudományos oktatás tudja számunkra biztosítani, ezért tehát alapvető érdekünk ennek ápolásához és fejlesztéséhez erőnkhöz mérten hozzájárulni.” – emelte ki Bojár Gábor, a Graphisoft SE Igazgatótanácsának elnöke.
A mai tudásalapú társadalomban rendkívül nagy szükség van a közoktatás, ezen belül a természettudományos oktatás támogatására és az ott elért sikerek elismerésére. Fontos láttatni, hogy a gazdasági szférának szüksége van a magas színvonalú oktatásra, éppen ezért megbecsüli annak kiválóságait. „A „magyar szürkeállomány” adta páratlan lehetőségeket aligha lehetne konkrét haszonra fordítani megfelelő szakember-utánpótlás nélkül. A természettudományos oktatás, a képzés magas színvonala, a tanárok szerepe kulcskérdés. A természettudományos tárgyak tanításával foglalkozó szakemberek felelőssége óriási a jövő sikereinek szempontjából. Anyagi, társadalmi, erkölcsi megbecsülésükre áldozatos, odaadó munkájuk okán is kiemelt szükség van.” – tette hozzá Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

2015. Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanárai:
Kémia
Balázs Katalin (Budapest) ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, Sipos István (Sárospatak) Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

Biológia
Nagyné Horváth Emília (Budapest) Bem József Általános Iskola
Dr. Tóth Albert (Kisújszállás) Szolnoki Főiskola

Matematika
Dr. Pálfalvi Józsefné (Budapest) ELTE Természettudományi Kar Matematikai Intézet Matematikatanítási és Módszertani Központ
Mike János (Szeged) Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

Fizika
Dr. Honyek Gyula (Budapest) ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
Dr. Mező Tamás (Szeged) Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

A Rátz Tanár Úr Életműdíj jelentőségét mutatja, hogy az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért az elmúlt 15 év során összesen 112 kiváló pedagógust tüntetett ki az életműdíjjal, és az alapítók jóvoltából eddig 126,4 millió forint értékű pénzjutalommal járult hozzá a tanárok anyagi megbecsülésének növeléséhez. Az alapítók az elismeréssel is próbálják ellensúlyozni a tanárhiányt, a negatív tendenciákat, és bátorítják a gazdasági élet szereplőit, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást, mert az igazi befektetés a magyar gazdaság számára a tudásban rejlik.
A három vállalat továbbra is kiemelt figyelmet kíván fordítani nemcsak a természettudományos oktatás támogatására, hanem arra is, hogy a szellemi tőkét megbecsülve a kinevelt tehetségeknek olyan munkalehetőséget kínáljanak, amiért érdemes hazánkban maradva keresniük a szakmai boldogulást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Veszélyes tipegők
Egymásra halmozott hamis gyermekszandálokat találtak egy román rendszámú teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénz…