2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kultúra könnyedén- két különleges személyiség és egy jó kedélyű előadói est

Kultúra könnyedén- két különleges személyiség és egy jó kedélyű előadói est

Lackfi János és Gryllus Dániel Feldaraboljuk a végtelent című előadása a Diósgyőri várban

Hogyan daraboljuk fel a végtelent? Két különleges előadó erre tesz kísérletet amikor „művészi hentesmunkával” megpróbálják fülön csípni a végtelent egy ballagó folyóban, Villon apró képeiben, a kopaszodás folyamatában, az anyós-sárkányokban és egyéb köznapi jelenségekben. Lackfi János és Gryllus Dániel párbeszédének eredménye egy felszabadult, derűs, könnyed este irodalomról, zenéről, a világ dolgairól december 17-én a Diósgyőri várban.

Vannak olyan találkozások, amelyeket minden résztvevő „megemleget”. Lackfi János József Attila-díjas költő és Gryllus Dániel Kossuth-díjas zenész december 17-i találkozása a Diósgyőri vár Lovagtermében kétségtelenül ilyen, a legjobb értelemben. A két közismert művész munkássága és magával ragadó személyisége már önmagában garancia arra, hogy a nagyérdemű nem fog unatkozni, legújabb előadói estjük viszont már témájában is sokat ígér. Költő és zenész feldarabolja a végtelent, tehát felfedezik a művészetet a köznapi jelenségekben és a kultúrát könnyedén, természetesen, élvezetesen tárják elénk.

Lackfi János szerint a program: „Művészi hentesmunka vér nélkül, vérre menően. Hogyan daraboljuk fel a végtelent? Hát van neki eleje, közepe vége. És az elejének is van eleje, közepe, vége. Meg az eleje elejének is. Meg az eleje eleje elejének is. És így tovább…
A művészet mindig a végtelent próbálja megfoghatóvá tenni, nincs ez másképpen Gryllus Dániel és Lackfi János közös estjén sem. Ők ketten fülön csípik a végtelent egy ballagó folyóban, Villon apró képeiben, a nem ingyenkonyhás lét-levesben, a hatványozottan szaporodó plüssnyuszikban, a kopaszodás folyamatában, anyós-sárkányokban és egyéb köznapi jelenségekben.
Vigyázat, kultúramegjelenítést tartalmazhat! Kultúraérzékenyeknek fokozottan ajánlott…”

Lackfi János író, költő, műfordító, szerkesztő több mint harminc könyvet írt, felét felnőtteknek, felét gyerekeknek, és rendszeresen fordít franciából. Megzenésített verseiből négy CD-nyi került kiadásra, Lovasi András, Malek Andrea, Herczku Ágnes és mások előadásában. Humoros identitásesszé-kötete, a 2012-es Milyenek a magyarok? huszonötezer példányban fogyott el, folytatása, a 2013-ban publikált Milyenek MÉG a magyarok? tízezer példánynál tart. Elnyerte többek között a József Attila- és a Prima Primissima-díjat.

Gryllus Dániel Kossuth-díjas zenész a Kaláka együttes oszlopos tagja, amely 1969 óta meghatározó színfoltja a magyar zenei életnek. Verseket énekelnek, és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. A Kaláka együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat.

2015. december 17. csütörtök, 19.00

Diósgyőri vár, Lovagterem

LACKFI JÁNOS ÉS GRYLLUS DÁNIEL: FELDARABOLJUK A VÉGTELENT

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek