2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Püspökszentelés Miskolcon

XVI. Benedek pápa püspök-exarchát nevezett ki a Miskolci Apostoli Exarchátus élére
2011. május 21. 10.00

2011. március 5-én 12.00-kor tette közzé a Szentszék illetékes hivatala, hogy XVI. Benedek pápa a Miskolci Apostoli Exarchátus élére Dr. Orosz Atanáz atyát, dámóci szerzetest és a Központi Papnevelő Intézet propedeutikus elöljáróját a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchájává nevezte ki, Panium címzetes püspöki székét adományozva számára. Egyben nevezett Exarchátus területét a politikai közigazgatási határoknak megfelelően módosította, amely így most megegyezik Borsod-Abaúj-Zemplén megye határával, és 59 parókia tartozik hozzá.  
Az elmúlt évtizedekben a szóban forgó részegyház vezetését rendre a Hajdúdorogi Egyházmegye megyéspüspöke – a saját rendes hivatala mellett – mint a Szentszék által megbízott kormányzó vezette. Ezzel az intézkedéssel önálló főpásztort kap ez a terület, utat nyitva egy jövőbeli hierarchikus fejlődés irányába.  

Az új püspök felszentelésének időpontja: 2011. május 21. 10.00, helyszíne: Miskolc, Búza téri görögkatolikus templom (Miskolc, Szeles u. 43.).

A szentelés programja:
A püspökszentelést megelőzi a 2011. május 20-i előesti vecsernye (alkonyati istentisztelet) Gulybán Tibor esperes-parókus vezetésével, mely ugyancsak a Búza téri görögkatolikus templomban lesz 18.00-tól. A szertartás keretében az új püspök leteszi az ünnepélyes hitvallást.
2011. május 21. (szombat):
09.45: a papság díszes menetben elindul az Éltes Mátyás Óvoda és Általános Iskola udvaráról (Miskolc, Szeles u. 65.). A menethez csatlakoznak a Szeles utca 43. alatti görögkatolikus parókiától a püspökök.
10.00: a Búza téri görögkatolikus templomban elkezdődik a Szent Liturgia, mely várhatóan 13.00-ig tart. A szentelést Cyril Vasil’ érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára, Ján Babjak eperjesi érsek-metropolita és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök végzik. Részt vesznek még a Magyar Katolikus Püspöki Kar püspökei, határon túli görögkatolikus püspökök, más felekezetek képviselői, illetve állami- és megyei közjogi méltóságok.
A püspökszentelés idejére a következő útlezárások lépnek életbe péntek este 18.00-tól szombaton 15.00-ig:
A Huszár utca és a 65-ös úton közlekednek a szertartásra érkező buszok és személyautók.
A Szeles utcán félpályás útlezárás várható.
A 26-os főútvonal nem lesz lezárva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…