2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Petőfi klub indul a gödöllői Kastélyban is

 

A Magyar Országgyűlés 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából.

Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása, amelynek elindulását Kásler Miklós miniszter  2022. 03. 11-én jelentette be.

 

A bicentenáriumhoz kapcsolódva az országos közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet a költőfejedelem születésének 200. évfordulójához a Petőfi Klubokban számos közösségépítő programmal, rendezvénnyel, valamint színvonalas kulturális eseménnyel csatlakozik kultúrstratégiai intézményi partnereivel, amely programban Pest megyének is meghatározó szerepe lesz.

 

A mai megnyitón amelyen közreműködött Szilasi Alex, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Sipos Imre színművész a Gödöllői Királyi Kastélyban,  Vécsey László, a terület országgyűlési képviselője elmondta:

„Elindulnak a Petőfi Klubok: 2022-ben 100 településen, jövőre pedig már 200 településen működnek majd, hogy a kultúrához való hozzáférést szolgálják minél szélesebb társadalmi rétegek számára. A klubok programkínálatába becsatlakozik egyebek mellett a Déryné-program, a Nemzeti Filmintézet filmklubja, Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi és zenei produkciói és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. komolyzenei programjai is. Térségünkben Gödöllő és Aszód csatlakozik változatos programkínálattal a kezdeményezéshez.”

 

A főváros közeli, közel 300 év magyar történelmében komoly szerepet játszó épületegyüttes bár leghíresebb lakója, Erzsébet királyné miatt népszerű, ám az Erzsébet kultusz ápolása mellett fontos feladatuknak érzik a kultúrához való hozzáférés biztosítását, a magyar hagyományok és kulturális értékek terjesztését minél szélesebb kört megcélozva.

 

Dr. Ujváry Tamás, a kastély ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szombatonként megvalósuló Petőfi Klub programok a műfaji sokszínűség jegyében a hatalmas kastélyépület szinte minden pontján tetten érhetők lesznek: a jövő héten a Duna Szimfonikusok kamaraegyüttesei, majd a Thália Színitanoda hallgatóinak prózai előadásai, ezt követően pedig Pozsgai Zsolt Magyar Golgota című alkotása tekinthető meg, Ez utóbbi Török Ignác tábornok életútját mutatja be.

 

 

A Gödöllői Királyi Kastély 2022. évi kulturális eseményei

A megye egyik kulturális zászlóshajója nem csupán az épített örökség kapcsán ad kiemelkedő élményt látogatói számára, hanem évről-évre megújuló kulturális eseményeinek változatos kínálatán keresztül is. Erzsébet királyné egykori kedvenc hazai pihenőhelyén az élményszerű kikapcsolódást, feltöltődést keresők számos műfaj között csemegézhetnek: a klasszikus zene több évtizede otthonra talált a falak között: a Nemzetközi Hárfafesztivál 24., míg a Gödöllői Liszt Fesztivál immáron 21. alkalommal varázsolja el a Gödöllőre látogató hallgatóságot különleges és egyedi kínálatával, világhírű előadóművészek közreműködésével. A klasszikus muzsikát tavaly óta az épület és a 26 hektáros kastélypark számos pontján „mozgásban” is megtapasztalhatjuk, a Duna Szimfonikus Zenekar sétáló koncertjei idén is 5 alkalommal kápráztatják el a közönséget. Természetesen a musical műfaja is szeresen kötődik a kastély történelmi korszakaihoz, így a korábbiakhoz hasonlóan 2022-ben is több alkalommal lesznek a kastély vendégei legkiválóbb musical énekeseink, Janza Kata és Dolhai Attila.

A kastély igazi paradicsoma családi és gyermekprogramoknak is: tematikus eseményeik az év folyamán öt alkalommal csábítanak Gödöllőre mindenkit, aki a minőségi, nosztalgikus mégis teljes feltöltődést nyújtó programra vágynak: szezonnyitó eseményük a Húsvéti ünnepkör köré rendeződik, majd ezt követi a júniusi Koronázási hétvége, ahol múltidéző élmények sokaságával készülnek a szervezők. Ősszel különleges időszaki kiállításuk nyílik, melyben azon magángyűjtőket és gyűjteményeket tárják elénk, melyek Erzsébet királyné bűvöletében a legkülönlegesebb kultusztárgyakat teszik elérhetővé a nagyközönség számára is.

A Gödöllői Királyi Kastély kulturális kínálatának különleges eleme a hazánkban egyedülálló egykori Barokk színházban megvalósuló egyedi hangulatú előadások sora. A speciális színpadtechnika, látványvilág és történelmi környezet minden színházkedvelőt egy varázslatos világba repít! A kastélyt üzemeltető társaság a hűséget a színházi programoknál is értékeli: bármely két előadásra megváltott jegy esetén a harmadikra a látogató a szervezők vendégei!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek