2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Kilencedik alkalommal tüntetett ki példaértékű szakképzési projekteket a DUIHK

Kilencedik alkalommal tüntetett ki példaértékű szakképzési projekteket a DUIHK

A NémetMagyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) március 10én immáron kilencedik alkalommal Szakképzési Díjjal méltatott a hazai szakképzésben megvalósított kezdeményezéseket.
Három kategóriában szakképző intézményeknek és vállalatoknak ítélték oda a Díjat.

A DUIHK Szakképzési Díjat 2013ban alapították a magyarországi gyakorlatorientált szakképzés továbbfejlesztése érdekében végzett kiemelkedő kezdeményezések elismerésére és népszerűsítésére.

A díjra vállalatok, szakképző iskolák, kereskedelmi és iparkamarák vagy más szervezetek pályázhatnak akkor is, ha nem tagjai a DUIHKnak.

Idén a héttagú szakértői zsűri döntése alapján a három díjkategóriában a következő szervezetek vehették át a Díjakat:

MOTIVÁCIÓ kategóriában:

a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium
a Ki(d)s Mérnök Tábor Pályaorientációs célú, élményalapú tábor 56. osztályosoknak
c. projektért.

KOOPERÁCIÓ kategóriában:

az MVM Energetikai Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft.

a Az MVM Ágazati Képzőközpont megalapítása és duális szakképzéseinek elindítása

c. projektért

INNOVÁCIÓ kategóriában:

az Audi Hungaria Zrt.

a „Kötelező? Oktatás? A gamifikáció nyújtotta módszertani lehetőségek kiaknázása a szemléletformáló oktatások hatékonyságának növelésére c. projektért.


A szakmai zsűri döntése alapján KÜLÖNDÍJBAN részesült:

az Alapítvány a Mórahalmi Szakképzésért az „Új, modern szakképző iskola épült Mórahalmon, ahol a jövő számára képzünk szakembereket” c. projektért.

A díjakat Sávos András, a DUIHK elnöke, Achim Weinstock, a DUIHK szakképzésért felelős alelnöke,
Barbara Zollmann, a DUIHK ügyvezető igazgatója és BorosHuberné Mária, a NémetMagyar Tudásközpont ügyvezető igazgatója adták át.

A díjátadást megelőzően előadások és panelbeszélgetések keretében is foglalkoztak a szakképzés oktatáspolitikai és gyakorlati kérdéseivel.

Achim Weinstock hangsúlyozta, hogy egy jól felépített és működő szakképzési rendszer háromszorosan előnyös helyzetet teremt: a fiatalok számára, akik piacképes tudást és készségeket szereznek, amelyek a karrierlehetőségek széles skáláját nyitják meg számukra; a képző vállalatok számára, amelyek jól képzett és motivált munkavállalókat kapnak; és a társadalom egésze számára,amely a versenyképes vállalatok és a magas foglalkoztatottság előnyeit élvezheti.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár ismertette a kormány legújabb terveit a magyar szakképzési rendszer további korszerűsítésére. A jövőben többek között a képzési és a vizsgáztatási eljárásokat szétválasztják, és ezzel újabb lépést tesznek a német tapasztalatokra támaszkodó „duális rendszer felé. Továbbá, a különböző képzési formák közötti átjárhatóságot is növelik a jövőben. A szakképzési rendszer egyre jobban a képzés minőségére fog összpontosítani,
ami végső soron a képzettek foglalkoztatási lehetőségeiben is fog megmutatkozni.

Tobias Bolle, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) Nemzetközi Szakképzési Kompetencia Központjának szakértője a németországi szakképzés tapasztalatai alapján rámutatott, hogy a képzés tartalmát folyamatosan a gazdaság tényleges igényeihez kell igazítani. Ha új igények merülnek fel, például a „zöld” szakmák vagy a digitalizác iránt, akkor ezt a szakmaképek kialakításakor is megfelelően figyelembe kell venni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…