2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Papírorgazdák és a gazéták – Sajtónapi köszöntő

Papírorgazdák és a gazéták – Sajtónapi köszöntő

„Európában a középkorban sokáig nem volt igény rendszeres és friss hírközlésre. A legközelebbi rokon forma a hírlevél, újságlevél volt, melyet írnokok írtak kézzel, és városi kikiáltók olvasták fel.

Híreket tartalmaztak az ún. hírkönyvek, hírpamfletek is, amelyek különösen a 16. században virágoztak. Hadi és más, közérdeklődésre számot tartó eseményeket közöltek kéziratos formában. Ekkor már a kormányok, uralkodók jártak az élen a (propaganda célú) hírek közlésében. A Velencei Köztársaság 1563-ban egy gazeta belépti díjat állapított meg a törökellenes háborúk állásáról szóló hírek nyilvános felolvasásaira. Ezek a rendezvények már jelezték a hírek iránti kereskedelmi igény megjelenését – a pénznem neve pedig hosszú időre a forgalomba hozott újságok kedvelt névtípusa lett”.
Részlet Buzinkay Géza „Kis magyar sajtótörténet” című művéből.

Ünnepi köszöntő

A Szabad Sajtó Napja alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Szóvivője és Sajtóreferensei ezúton köszöntik minden kedves médiapartnerüket. A jeles ünnepen kívánunk minden újságírónak jó munkát, sok-sok olvasót, nézőt, hallgatót és „letöltést”.

Információs háttér:
A „papírorgazdák” kifejezés Mikszáth Kálmán tollából származik

Dr. Gaskó Bertalan r. alezredes
Janasóczki Attila r. alezredes
Szabó-Berdár Csilla r. főhadnagy
Dobi Tamás r. hadnagy

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek